Bas Robben: ‘Deze hotpot is de vlugge variant van de extravagante Sichuan hotpot. Ik heb hem bedacht omdat je misschien wat sneller (en goedkoper) wilt genieten van een hete hotpot waar je flink van gaat zweten. Essentieel is de Pingxian bonenpasta, maar mocht je die nou echt niet kunnen vinden, dan kun je ook buiten de grenzen van China terecht en gebruik je gochujang. Dat is een Koreaanse gefermenteerde chilibonenpasta. In plaats van arachideolie of (traditioneler) dierlijk vet zoals reuzel of ossenwit in de hotpotbasis te gebruiken, bak ik ook weleens 150 gram spekblokjes uit in een koekenpan en doe ik het vet samen met de spekblokjes onder in de hotpot. Het bruingebakken spek geeft extra veel smaak.’
1. Zet de hotpot op middelhoog vuur en laat de arachideolie erin heet worden. Voeg de Pixian bonenpasta toe, samen met de knoflook, de gember, het fivespicepoeder en de Sichuan peperkorrels. Bak 2 minuten, giet dan de Shaoxing rijstwijn en de bouillon erbij tot de hotpot voor twee derde gevuld is.
2. Doe voor de dipsaus de sesampasta met de knoflook en 100 ml water in een hoge beker. Blend met de staafmixer tot een gladde saus. Giet de saus in schaaltjes en garneer met de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad.
3. Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de tofu, de paddenstoelen, de bief- en kipspiesjes, het rundvlees, de kipfilet, de aardappelschijfjes, de zoete aardappel, de tofuvellen en de zoeteaardappelnoedels op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.
Voor 4 tot 6 personen
Hotpotbasis
Sesam-knoflookdipsaus
Hotpot
Ook nodig
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.