Hollands kaasbrood

Hollands kaasbrood

Dit is het meest favoriete brood ever van onze bakklanten. Als dit brood op het menu staat, zien we ineens weer mensen die we een tijdje niet gezien hebben. Tegenwoordig moeten we een kaaswiel van 11 kilo kopen, zodat iedereen aan zijn kaastrekken kan komen. Het is een echt ambachtelijk brood, waarin je de blokjes kaas nog kunt zien wanneer je een plak afsnijdt. Gebruik dus absoluut geen zakjes geraspte kaas!, aldus Jayne Jubb.

Ingredienten

 1. Meng voor het sponsdeeg de tarwebloem, gist en het water in een kom. Dek af met een theedoek of plasticfolie en laat 2-4 uur staan (een hele nacht is ook prima). Het mengsel zal lekker gaan bubbelen.
 2. Begin pas met het brooddeeg nadat het sponsdeeg genoeg tijd heeft gehad. Doe de patentbloem en het zout in een grote kom. Wrijf de koude boterblokjes er met je vingers door tot ze verdwijnen. Voeg de kaas en bieslook (of peterselie) toe en meng alles goed.
 3. Roer het sponsdeeg erdoor tot er een ruw, maar samenhangend deeg ontstaat.
 4. Misschien heb je een extra scheut water nodig. Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie en laat 10 minuten staan.
 5. Kneed het deeg 10 seconden op een licht met zonnebloemolie ingevet werkblad, doe het terug in de kom en laat het 15 minuten staan. Herhaal deze kneed-en-laten-staanhandeling nog een keer. Kneed ten slotte het deeg nog één keer 10 seconden (de derde keer dus). Doe het deeg terug in de kom, dek af met een theedoek of plasticfolie en laat 30 minuten rijzen.
 6. Vet een broodblik in (voor een busbrood) of bekleed een bakplaat met bakpapier (voor een freeform-brood of bolletjes). Bestuif het werkblad met wat tarwebloem en leg het deeg erop. Druk het een beetje plat en rol op tot een worst. Vouw de uiteinden eronder en leg het deeg in het broodblik – of op de bakplaat – met de naad onderop. Verdeel het deeg voor bolletjes in acht stukken. Rol elk stuk tot een bal en leg deze op de bakplaat.
 7. Dek af met een theedoek of plasticfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
 8. Verwarm de oven voor tot 220 ˚C elektrisch of 200 ˚C hetelucht.
 9. Zeef wat bloem over de bovenkant. Kerf met een scherp mes (of knip met een schaar) twee of drie sneden in een busbrood of freeform; bij bolletjes hoeft dit niet.
 10. Bak een bus- of freeform-brood in 35-40 minuten, of bolletjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Verlaag als het brood te donker wordt de temperatuur na 20 minuten naar
  200 ˚C elektrisch of 180 °C hetelucht. Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de bodem klopt. Haal uit het broodblik of van de bakplaat en laat volledig afkoelen.

voorbereiden: 2 uur tot een nacht, daarna 40 minuten | rijzen: 1 uur | bakken: 40 minuten.

Voor 1 brood of 8 bolletjes

voor het sponsdeeg:

 • 135 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
 • ¾ tl instant gist
 • 175 g water

voor het brooddeeg:

 • 165 g patentbloem
 • ¾ tl fijn zout
 • 20 g koude boter, in blokjes
 • 150 g Hollandse (belegen) kaas, in blokjes van 1 cm
 • 5-10 g verse bieslook of peterselie, grof gehakt
 • zonnebloemolie, voor het kneden en invetten

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief