Heerlijke huisgemaakte aioli

Heerlijke huisgemaakte aioli

In Jamie magazine nummer 50 vind je op pagina 15 het basisrecept voor knapperige zoete-aardappelfriet, tijdens de bereiding kun ondertussen deze heerlijke huisgemaakte aioli maken!

Bereiding

1 Snijd de bovenkant van de bol knoflook, druppel er olijfolie overheen en verpak in aluminiumfolie. Rooster de knoflook ongeveer 20 minuten op 200 graden.

2 Voor aioli heb je mayonaise nodig. Als je dit zelf maakt, lijkt het een hele klus en dreigt het snel te schiften. Met deze truc ben je sneller klaar, heb je minder afwas en kan het bijna niet mis gaan. Voeg als de knoflook uit de oven klaar is alle ingrediënten in een keer in de mengbeker van een staafmixer. Zorg ervoor dat het eigeel heel blijft. Zet de staafmixer terwijl deze nog uitstaat over het eigeel heen en duw zachtjes helemaal tot aan de onderkant van de mengbeker. Zet de staafmixer aan en ga heel langzaam naar boven terwijl je de staafmixer laat draaien. Voeg naar smaak peper en zout toe. Deze truc voor mayonaise werkt verslavend. Wat een heerlijk gevoel als je langzaam naar boven gaat en de ingrediënten een prachtige volle dikke emulsie, mayonaise gaan vormen. De knoflooktenen kun je weglaten, dan heb je mayonaise. Vanaf nu hoef je mayonaise nooit meer uit een
potje te kopen!

Tip: Voeg in plaats van knoflooktenen currypasta of zelfs truffeltapenade toe aan de mayonaise. 

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zoete aardappel’ van Colette Dike, ben jij benieuwd naar meer heerlijke recepten? Je kunt het boek hier kopen!

1 vers ei, op kamertemperatuur

3 eetlepels azijn

1 theelepel Dijon mosterd

250 ml zonnebloemolie

1 bol knoflook (om in de oven te roosteren)

2 teentjes knoflook, geraspt

peper en zout, naar smaak


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief