Gevulde eendenborst

Gevulde eendenborst

Het marineren kost even wat tijd, maar dan heb je ook wel wat! De smaak van de marinade in combinatie met de eendenborst maakt dit gerecht een regelrechte kersthit.

Bereiding

1. Begin een dag van tevoren. Maak met een scherp mes diepe inkepingen door het vel van de eendenborsten – in een ruitpatroon. Leg ze in een schaal.

2. Roer voor de marinade de honing en sojasaus in een pan door elkaar, voeg dan de cognac en kaneel toe en roer goed. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de marinade zachtjes tegen de kook aan. Neem dan de pan na 2 minuten van het vuur; laat wat van de alcohol verdampen.

3. Druppel de marinade over de eendenborsten, dek de schaal af met plasticfolie en bewaar 24 uur in de koelkast. Keer ze geregeld om, zodat de marinade er gelijkmatig over wordt verdeeld.

4. Verwarm de volgende dag de oven voor op 170 ºC. Verhit de boter in een koekenpan, voeg de sjalotsnippers toe en fruit ze 8 minuten, tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren. Neem de pan van het vuur en voeg de amandelen toe.

5. Leg een eendenborst met het vel naar beneden, bedek hem het sjalot-amandelmengsel en leg de tweede eendenborst erop, met het vel naar boven. Bind er 3 of 4 stukken keukentouw omheen, op 3–4 cm van elkaar. Houd zolang apart.

6. Maak puree: doe de aardappels in een grote pan water met wat zout op hoog vuur; breng aan de kook. Kook de aardappels 20–30 minuten of tot een  mes er makkelijk doorheen glijdt.

7 Leg het eendenborstpakketje in een ovenvaste koekenpan met dikke bodem op laag vuur en bak het 5 minuten per kant. Braad het dan 6 minuten in de oven voor rood/rare vlees (8 minuten voor rosé/medium). Neem het pakketje uit de pan en laat het afgedekt rusten.

8. Laat de gare aardappels uitlekken en iets afkoelen. Schil ze wanneer ze nog warm zijn en pureer ze fijn. Doe over in een pan en verhit de puree onder geregeld roeren 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan geleidelijk de koude boter toe; schep het er goed door met een spatel.

9. Breng in een andere pan de melk aan de kook op middelhoog vuur, voeg een snuf nootmuskaat toe en roer de melk dan door de puree.

10. Knip de touwtjes van het eendenborstpakketje, snijd het in dikke plakken en geef de aardappelpuree erbij.

Per portie 949 kcal, 50,5 g vet (22,4 g verzadigd), 51,7 g eiwit, 61,7 g koolhydraten, 36,4 g suikers

2 personen

  • 2 eendenborsten (à 160 g), met vel
  • 40 g boter
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 50 g gesuikerde amandelen, fijngehakt
  • 2 middelgrote aardappels, in de schil
  • 30–50 g boter, gekoeld en in stukjes
  • 100 ml melk
  • snuf nootmuskaat

Marinade

  • 2 el honing
  • 1 el sojasaus
  • 50 ml cognac
  • 1 tl kaneel

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief