Gevulde courgettebloemen

Gevulde courgettebloemen

Deze gevulde courgettebloemen zien er niet alleen fantastisch uit, ze smaken ook verrukkelijk! Eet ze wel direct op, zolang ze nog krokant en heet zijn. Als je niet aan courgettebloemen kunt komen, kun je hetzelfde recept eventueel ook met alleen courgettes maken – het is een soort Italiaanse tempura.

Ingredienten1 Klop de ricotta in een kom met de nootmuskaat, Parmezaanse kaas, citroenschil en het grootste deel van de munt en de Spaanse peper door elkaar. Breng het mengsel zorgvuldig op smaak met zout en peper.

2 Om het heerlijk luchtige beslag te maken doe je het meel met een flinke snuf zout in een mengkom. Giet de witte wijn erbij en klop je tot je een mooi dik, glad beslag hebt. In dit stadium moet het beslag ongeveer de consistentie van slagroom hebben en moet het, als je je vinger erin doopt, een mooi laagje achterlaten. Als het te dun is, doe je er gewoon wat extra meel bij, als het te dik is wat extra wijn.

3 Vouw de courgettebloemen voorzichtig open, zonder ze van de courgettes los te trekken, en trek de meeldraden eruit, die smaken namelijk bitter. Spoel de bloemen als je dat nodig vindt even af onder de kraan.

4 Schep een theelepel vol van het ricottamengsel in elke bloem. Of, zoals ik het liefst doe, schep de ricotta in een boterhamzakje, knip daar een hoekje af en gebruik het als een soort spuitzak om de vulling voorzichtig in de bloemen te spuiten. Druk de bloemen na het vullen voorzichtig dicht. Leg de bloemen even aan de kant. (Restjes ricotta kun je op hete crostini smeren en als heerlijk tussendoortje eten!)

5 Nu over het frituren. Zorg dat iedereen op veilige afstand is en stuur kinderen de keuken uit. Leg een tang of schuimspaan klaar om de bloemen uit de olie te tillen, en een bord met een dubbele laag keukenpapier om ze uit te laten lekken. Giet een laag van 12 centimeter olie in een frituurpan of grote diepe pan. Verhit hem tot 180 °C of doe er als je een gewone pan gebruikt een stukje aardappel in. Zodra het stukje aardappel goudbruin is, boven komt drijven en begint te sissen is de olie op temperatuur. Haal het stukje aardappel uit de pan.

6 Haal de gevulde courgettebloemen een voor een door het beslag, zorg dat er rondom een laagje op zit en laat ze even uitlekken. Laat ze heel voorzichtig – trek je hoofd naar achteren en werk van je af – in de hete olie zakken. Haal nu heel vlug nog een of twee bloemen door het beslag en eventueel wat losse courgette- of peterselieblaadjes – maar doe niet te veel tegelijk in de pan anders gaat het zaakje aan elkaar plakken.

7 Bak de bloemen rondom goudbruin en krokant, haal ze uit de olie en laat ze op het keukenpapier uitlekken. Leg ze vervolgens op een bord of plank en bestrooi ze royaal met zout en de rest van de Spaanse peper en de munt. Serveer er per persoon een halve citroen bij om erover uit te persen. Verdomd lekker. Ga ze maar snel eten!

Voor 4 personen
• 200 g kruimelige ricotta van goede kwaliteit (geen supermarktricotta: liefst uit een gespecialiseerde kaaswinkel)
• ¼ nootje nootmuskaat, geraspt, of een snufje gemalen nootmuskaat
• een handje van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
• de geraspte schil van 1 citroen
• een klein bosje verse munt, alleen de blaadjes, fijngehakt
• 1 tot 2 verse rode Spaanse pepers, gehalveerd, ontdaan van de zaadjes en fijngehakt
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• 200 g zelfrijzend bakmeel, plus een beetje extra
• 3,5 dl fatsoenlijke witte wijn of water met bubbeltjes
• 8 courgettebloemen, met de courgettes eraan
• olie
• desgewenst: een klein stukje aardappel, geschild
• desgewenst: een paar takjes peterselie
• 2 citroenen, gehalveerd


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief