Gestoomde zalm met linzensalade

Gestoomde zalm met linzensalade

Ajda Mehmet: ‘En papillote is de perfecte manier om vis te bereiden. Je creëert een kleine stoomoven  in je oven die je kunt vullen met geurige ingrediënten die de vis smaak geven. Ik gebruik in dit recept citroen, dille en venkel, maar gebruik ook vaak gember en soja.’

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

2. Leg een groot vel bakpapier of aluminiumfolie op het werkblad en leg de plakken venkel in het midden. Breng de zalm goed op smaak met zeezout en peper en leg hem op de venkel.

3. Bedek de vis met de citroenschijfjes, dillezaad, dille en een beetje olijfolie. Maak een pakketje door de randen van het papier of  het aluminiumfolie naar binnen te vouwen en te draaien.

4. Let op dat er geen openingen blijven waardoor de stoom en kookvocht van de vis kan ontsnappen.

5. Stoom de vis 20 tot 25 minuten op een bakplaat in het midden van de oven, afhankelijk van of je één groot stuk of meerdere kleine stukken hebt. Ik neem meestal één groot stuk. Na 20 minuten is dan de buitenkant van de vis helemaal gaar en het midden is nog steeds een beetje rosé. Dat is precies zoals ik het lekker vind.

6. Breng water in een pan aan de kook voor de groenten. Voeg eerst de broccoli toe en kook de roosjes 5 minuten. Voeg de sugar snaps toe en kook de groenten maximaal nog 2 minuten.

7. Giet de groenten meteen af en spoel ze af met koud water zodat alles een heldergroene kleur houdt en een beetje knapperig blijft. Doe de gekookte groenten in een grote kom en voeg hier de spinazie, linzen, avocado en dille aan toe.

8. Meng alle ingrediënten voor de dressing en schenk hiervan drie kwart over de salade. Schep alles voorzichtig om met gebruik van een spatel, let op dat de avocado en de linzen niet geplet worden. Proef de salade en voeg indien nodig een beetje meer citroen, olijfolie of zout toe.

9. Open voorzichtig het pakketje, als de zalm klaar is, let op dat het kookvocht niet verloren gaat. Verdeel de vis in stukken.

10. Serveer de salade op een groot bord met stukken zalm erop. Besprenkel  het gehele gerecht met het heerlijke kookvocht en de overgebleven dressing.

Voor 4 personen. Bereiding 25 minuten  –  oventijd 20-25 minuten

Gestoomde zalm

  • halve venkelknol, in dunne plakjes
  • 600 g zalmfilet, ontveld, graten verwijderd
  • zeezout en zwarte peper
  • ½ biologische citroen, in schijfjes
  • 1 tl dillezaad
  • handvol dille
  • olijfolie

Salade

  • 1 kleine stronk broccoli, in roosjes
  • 100 g sugar snaps
  • 150 g spinazieblaadjes, gewassen  en in stukjes gescheurd
  • 400 g bruine linzen uit blik, afgegoten
  • 2 avocado’s, in plakjes
  • grote handvol verse dille, grofgehakt

Dressing

  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el tahin
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el ahornsiroop
  • sap van ½ citroen
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • zeezout en zwarte peper

Verder nodig

  • bakpapier of aluminiumfolie
  • bakplaat

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief