Geroosterde courgettes met boterkruimels

Geroosterde courgettes met boterkruimels

Mensen denken gewoonlijk aan courgettes als een speler van bijrollen, maar hier hebben ze een hoofdrol – denkbeeldig. Dit recept is vooral handig als je zelf courgettes verbouwt en in de ondergroei eentje vindt die uitgeschoten is. Denk er wel aan dat hoe groter de courgette is, hoe langer de bereidingstijd is. Dit is vergelijkbaar met een groot braadstuk. Sandor Katz, koning van het fermenteren, zegt altijd: de smaak bereikt de top in het midden. De smaak van de courgette vermindert naarmate de courgette groeit, dus wees daarom extra gul met zout, peper en kaas.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

2. Snijd iedere courgette in de lengte doormidden. Schep met een theelepel de zaadlijsten uit het midden en bewaar ze voor later.

3. Bestrijk de snijkant van iedere courgette met een beetje olijfolie en bestrooi ze met zeezoutvlokken. Leg de courgettes met de snijkant naar beneden op de bakplaten en rooster ze 10 minuten. Haal de bakplaten uit de oven, draai iedere halve courgette een halve slag en rooster ze nog 10 minuten.

4. Bereid de CP-boterkruimels door de boter met je vingers door het paneermeel te wrijven.

5. Haal de halve courgettes uit de oven en schep de boterkruimels op en in de halve courgettes. Voel je vrij om hoopjes van de kruimels te maken – hoog is goed, overvol ook. Zet de bakplaten terug in de oven en rooster de courgettes nog 10 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

6. Bak ondertussen de bewaarde zaadlijsten van de courgettes 5 minuten in de overige olijfolie op matig vuur, voeg de krenten toe en bak ze 5 minuten mee, of tot de krenten en de zaadlijsten zacht zijn. Draai het vuur uit, voeg het citroensap toe, roer de gehakte bladpeterselie erdoor en breng alles op smaak met peper en zout. Verdeel het courgette-krentenmengsel over de bodem van een serveerschaal. Leg de courgettes voorzien van boterkruimels erop. Maak het geheel af met de geraspte Parmezaanse kaas, citroenrasp en een scheutje olijfolie.

Tips

  • Maak zucchini alla parmigiana door wat uien en knoflook te bakken in olijfolie. Voeg een pot tomatenpassata, de zaad- lijsten van de courgettes en veel verse basilicum toe om een saus te maken. Schenk de sous over de courgettes met de kruimels, verdeel hier mozzarella of provolone over, bestrooi ze met Parmezaanse kaas en bak de zucchini alla parmigiana 15 minuten in de oven op 190 °C tot de kaas goudkleurig en gesmolten is. Een plakje goede Parmaham onder de kaas zal de meeste carnivoren tevreden stellen.

Vervangers

  • Maak de CP-boterkruimels glutenvrij door paneermeel van rijst te gebruiken in plaats van panko paneermeel. Of bak pijnboompitten in kruidenboter tot ze net goudkleurig zijn en verdeel ze over de courgettes.

Variaties

  • Verdeel de CP-boterkruimels over geroosterde halve flespompoenen bij wijze van last-minute toevoeging en bak ze nog even opnieuw tot de bovenkant goudkleurig is.

Voor 4 personen

  • 6 kleine of middelgrote courgettes
  • 3 el extra vierge olijfolie, plus extra snuf zeezoutvlokken
  • 75 g krenten
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 30 g bladpeterselie, grof gehakt
  • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt (bij voorkeur met een microplane)

CP-boterkruimels

  • 150 g CP- boter (cacio e pepe boter, zie hieronder) of 100 g boter plus peper en zout naar smaak
  • 75 g paneermeel van zuurdesembrood of panko paneermeel

Cacio e pepe (CP) boter

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g Parmezaanse kaas of pecorino, geraspt
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 15 g bladpeterselie, fijngesneden

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten