Huib Smits is één van de 25 kreeftenvissers die jaarlijks eind maart weer uitvaart voor de start het seizoen van de Oosterschelde kreeft. Deze Zeeuwse kreeft is een bijzonder en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door de afwijkende DNA structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Op verschillende plaatsen in de Oosterschelde komt de kreeft voor; alleen daar waar een steenachtige bodem is. Daar zit de kreeft verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. De vissers gebruiken een selectieve vangstmethode die geen tot weinig schade aan het milieu veroorzaakt. Niet alleen het beperkte seizoen (tot 15 juli) maar ook het teruggooien van de ‘kleintjes’ en zwangere vrouwtjes draagt ertoe bij dat er meer dan genoeg kreeft blijft leven in de Oosterschelde. Na de eerste vangst van het seizoen koken de vissers vaak hun eigen kreeft. Deze gegrilde versie met de anijssmaak van Pernod is een van de favorieten.
Verwarm de ovengril voor. Meng met een staafmixer of blender de boter, sjalot, knoflook, Pernod, peterselie en de tomalley (de troebele massa uit de kop van de gekookte kreeft). Proef en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het botermengsel over de kreeftenhelften en leg de kreeften met het pantser naar beneden in een pan of op een schaal. Gril de kreeften 3-5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Credits fotografie: David Loftus.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.