Gegrild lamsvlees met groente

Gegrild lamsvlees met groente

Er zijn verschillende theorieën voor het ontstaan van dit gerecht met gegrild lamsvlees en groenten. Ze omvatten allemaal fantasierijke beelden van Mongoolse eetfestijnen vol schapenvlees in combinatie met Noordoost-Chinese gerechten, die bij de Japanners bekender werden na de invasie van Mantsjoerije in 1931. Dat viel samen met een toename van het aantal schapenhouderijen in Hokkaido, in eerste instantie voor de wolproductie. Het gerecht heeft weinig met Mongolië te maken, maar je voelt je wel een echte barbaar als je het eet.

Bereiding

  1. Laat het lamsvlees circa 30 minuten in de diepvries hard worden.
  2. Pureer intussen alle ingrediënten voor de tare in een keukenmachine.
  3. Snijd het lamsvlees op de draad in heel dunne plakjes.
  4. Meng de ingrediënten voor de tare in een kom goed door elkaar.
  5. Geef iedereen een eigen kommetje met tare.
  6. Zet een draagbaar kooktoestel en alle rauwe ingrediënten op tafel zodat iedereen alles zelf kan bakken.
  7. Zet bij iedereen een kommetje met tare neer om in te dippen.
  8. Zet een brede koekenpan of grillplaat op het kooktoestel op hoog vuur.
  9. Smelt het lamsvet in de pan en bak het lamsvlees en de groenten naar smaak, doop ze in de tare en laat het smaken.
  10. Je kunt dit ook op de barbecue doen, maar je hebt een heel fijnmazig grillrooster of een geperforeerde metalen plaat nodig om boven de kolen te zetten.
  11. Als samen koken niet praktisch is, verhit dan gewoon de grootste pan of grillplaat die je hebt op hoog vuur, voeg het vet toe en bak het lamsvlees en de groenten samen in circa 10 minuten bruin.
  12. Zet op tafel en serveer met de tare.

Voor 4 personen:

  • 700-800 g lamsschouder of lamslende, bot en overtollig vet verwijderd
  • 1-2 el lamsvet, boter of plantaardige olie
  • ¼ kleine kabocha, flespompoen of een vergelijkbare pompoen, in plakken van 2 cm
  • ½ spitskool, in repen van 2 cm
  • 1 ui, in halve ringen van 5 mm
  • 100 g taugé

VOOR DE TARE

  • 120 ml shōyu (Japanse sojasaus, o.a. toko)
  • 4 el bier
  • ½ appel, geschild en klokhuis verwijderd
  • ¼ kleine ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1,5 cm gemberwortel, geschild en fijngesneden
  • 3 el mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
  • 3 el honing
  • 2 el lichte basterdsuiker
  • 1 el azijn
  • sap van ½ citroen
  • 1 el sesamzaad
  • ¼ tl peper
  • een snufje chilipoeder

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Bakworkshop