- Snijd de varkensbuik in plakken van 1,5 cm dik. Meng de varkensbuik met de lichte sojasaus, het limoen- of kalamansisap, zout, de zwarte peper, knoflook en gember en meng goed. Marineer de varkensbuik minimaal 3 uur, maar liefst een hele nacht.
- Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot middelheet met in een hoek een koude zone. Giet de marinade van de varkensbuik. Meng de marinade met de (bananen-) ketchup en roer goed. Dit is de saus voor het bestrijken van het vlees.
- Gril de gemarineerde plakken varkensbuik al draaiend ca. 15-20 minuten zodat ze goed geroosterd zijn en het zwoerd krokant bakt. Druipt er te veel vet af en ontstaan er lastige vlammen, verplaats dan het vlees af en toe naar de koude kant om aanbranden te voorkomen. Als het vlees mooi geroosterd is, lak dit dan af met de ketchupmarinade, draai nog enkele keren boven het vuur en haal het vlees dan van de grill. Zet opzij.
- Leg de tonijn in een kom, giet de helft van de azijn erbij en laat 8 minuten staan.
- Giet de azijn af en meng de komkommer, rode ui, gember, groene peper, bird’s eye chilipeper en het zout in een kom en meng goed. Snijd de gegrilde en licht afgekoelde varkensbuik in blokjes en schep door de overige ingrediënten. Giet het limoensap en de resterende azijn erbij. Meng nogmaals goed en laat 10 minuten marineren.
- Serveer direct of laat rustig nog even trekken om de smaken zich verder te laten ontwikkelen.
Fotografie: Remko Kraaijeveld
Voor 4 personen | voorbereiding 3 uur, bereiding 45 minuten
INIHAW NA LIEMPO (GRILLED PORK BELLY)
- 600 g varkensbuik met zwoerd
- 60 ml lichte sojasaus
- sap van 1 limoen of van 1 kalamansi
- ½ tl zout
- ½ tl gemalen zwarte peper
- 2 knoflooktenen, grof gehakt
- 1 stuk gemberwortel van ca.
- 5 cm, geschild en grof gehakt
- 30 ml (bananen)ketchup
SINUGLAW
- 300 g verse tonijn, in blokjes
- 300 ml azijn (rietsuiker-, witte of kokosazijn)
- ½ komkommer, ontpit en in reepjes
- 1 middelgrote rode ui, grofgesneden
- 1 stuk gemberwortel van ca,
- 2 cm, geschild en in fijne julienne
- 3 verse groene pepers, in dunne ringen
- 3 bird’s eye chilipepers, in dunne ringen
- 1 tl zout
- sap van 1 limoen of 1 kalamansi
Benodigdheden