FILIPINO SINUGLAW

FILIPINO SINUGLAW

“Of jij als bbq-lover trek krijgt van een lekker stuk gegrild buikspek, daar ga ik niet eens naar vragen. wat ik wel ga vragen is of jij ook gek bent op ceviche, dat gerecht van in citrussap gegaarde vis? Wel eens geprobeerd toch? Nou, in de Filipijnen kennen ze het gerecht sinuglaw, dat deze twee heerlijkheden in één smakelijke snack combineert. Het klinkt misschien als een vreemde fusion, maar na een paar bites merk je dat dit echt een wereldvondst is. Het zoetige, volle, licht vettige varkensvlees combineert fantastisch met de zuren uit de cevichemarinade en de spice van de pepers. Ook dit gerecht maak je traditioneel met kalamansi, de lokale limoen die een kruising is tussen een kumquat en mandarijn, maar die je prima door wat vers limoensap kunt vervangen”, aldus Jord Althuizen in zijn boek Asian BBQ.

Bereiding

  1. Snijd de varkensbuik in plakken van 1,5 cm dik. Meng de varkensbuik met de lichte sojasaus, het limoen- of kalamansisap, zout, de zwarte peper, knoflook en gember en meng goed. Marineer de varkensbuik minimaal 3 uur, maar liefst een hele nacht.
  2. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot middelheet met in een hoek een koude zone. Giet de marinade van de varkensbuik. Meng de marinade met de (bananen-) ketchup en roer goed. Dit is de saus voor het bestrijken van het vlees.
  3. Gril de gemarineerde plakken varkensbuik al draaiend ca. 15-20 minuten zodat ze goed geroosterd zijn en het zwoerd krokant bakt. Druipt er te veel vet af en ontstaan er lastige vlammen, verplaats dan het vlees af en toe naar de koude kant om aanbranden te voorkomen. Als het vlees mooi geroosterd is, lak dit dan af met de ketchupmarinade, draai nog enkele keren boven het vuur en haal het vlees dan van de grill. Zet opzij.
  4. Leg de tonijn in een kom, giet de helft van de azijn erbij en laat 8 minuten staan.
  5. Giet de azijn af en meng de komkommer, rode ui, gember, groene peper, bird’s eye chilipeper en het zout in een kom en meng goed. Snijd de gegrilde en licht afgekoelde varkensbuik in blokjes en schep door de overige ingrediënten. Giet het limoensap en de resterende azijn erbij. Meng nogmaals goed en laat 10 minuten marineren.
  6. Serveer direct of laat rustig nog even trekken om de smaken zich verder te laten ontwikkelen.

Fotografie: Remko Kraaijeveld

Voor 4 personen | voorbereiding 3 uur, bereiding 45 minuten

INIHAW NA LIEMPO (GRILLED PORK BELLY)

  • 600 g varkensbuik met zwoerd
  • 60 ml lichte sojasaus
  • sap van 1 limoen of van 1 kalamansi
  • ½ tl zout
  • ½ tl gemalen zwarte peper
  • 2 knoflooktenen, grof gehakt
  • 1 stuk gemberwortel van ca.
  • 5 cm, geschild en grof gehakt
  • 30 ml (bananen)ketchup

SINUGLAW

  • 300 g verse tonijn, in blokjes
  • 300 ml azijn (rietsuiker-, witte of kokosazijn)
  • ½ komkommer, ontpit en in reepjes
  • 1 middelgrote rode ui, grofgesneden
  • 1 stuk gemberwortel van ca,
  • 2 cm, geschild en in fijne julienne
  • 3 verse groene pepers, in dunne ringen
  • 3 bird’s eye chilipepers, in dunne ringen
  • 1 tl zout
  • sap van 1 limoen of 1 kalamansi

Benodigdheden

  • BBQ of grill
  • kwastje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Lente magazine