Feestelijke rijstschotel met kip

Feestelijke rijstschotel met kip

Er zijn verschillende manieren om biryani te bereiden. Deze bereidingswijze, waarbij de rijst en de kip apart van elkaar worden bereid, vind ik het  lekkerst. Het duurt iets langer, maar de smaak is ongelofelijk.

Bereiding

Voor de biryani masala

Rooster alle specerijen in een droge koekenpan op middelhoog vuur al omscheppend 3 minuten. Laat even afkoelen en maal de specerijen dan fijn in de vijzel. Luchtdicht bewaard blijft de masala ongeveer 2 maanden goed op smaak.

Voor de gember-knoflookpasta

Maal in de keukenmachine de knoflook, gember, het zout en geleidelijk aan de olie tot een gladde pasta. Lepel de pasta in de pot, sluit af en bewaar in de koelkast. Luchtdicht en koel bewaard is de gember-knoflookpasta ongeveer 3 weken houdbaar.

Rijstschotel met kip

1. Meng in een ruime kom alle ingrediënten voor de marinade. Voeg de kippendijfilet en drumsticks toe en zorg ervoor dat de kip volledig bedekt is met de marinade. Dek af en laat minimaal 2 uur, maar liever een hele nacht, marineren in de koelkast.

2. Was de rijst onder koud stromend water tot het water helder is. Breng de rijst met het zout, de laurierblaadjes, kardemompeulen, ghee en 1 liter water aan de kook. Kook de rijst in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitgespreid op een platte schaal afkoelen.

3. Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en frituur er de uiringen in 5-8 minuten goudbruin in. Neem met de schuimspaan uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.

4. Verhit in een steelpan de melk tot net onder het kookpunt. Neem van het vuur, week de saffraan erin en zet opzij.

5. Verhit intussen 1 eetlepel ghee in een braadpan op middelhoog vuur en bak de kippendijfilet en drumsticks in 10 minuten rondom aan. Neem de helft van de kip uit de pan en zet opzij.

6. Verdeel de helft van de gekookte rijst over de kip in de braadpan. Verdeel er de helft van de gebakken uien en de helft van de munt en koriander over. Verdeel de overige kip erover en herhaal met de rijst, gebakken uien, munt en koriander.

7. Creëer drie holtes in de bovenste rijstlaag en verdeel er 3 eetlepels ghee over. Schenk tot slot de saffraanmelk over de rijst en stoof de rijst in 20-25 minuten met het deksel op de pan op laag vuur verder gaar.

8. Zet het vuur uit en laat de rijst 5 minuten rusten. Neem het deksel van de pan en roer de rijst los met een vork. Lekker met yoghurtdip.

Voor 6 personen

75 minuten (+ 2 uur wachttijd)

Voor de kip

  • 7 el Griekse yoghurt (10% vet)
  • 7 el tomatenpuree
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 el gember-knoflookpasta (zie hieronder)
  • 2 el chilipoeder
  • 2 tl kurkumapoeder
  • 4 el biryani masala (zie hieronder)
  • 2 tl zout
  • 600 g kippendijfilet (zonder vel), in blokjes van 4 x 4 cm
  • 6 drumsticks (met bot, zonder vel)

Voor de rijst

  • 400 g basmatirijst (bij voorkeur langkorrelige basmatirijst)
  • 2 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 3 zwarte kardemompeulen
  • 2 el ghee

Verder nodig

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 2 uien, in fijne ringen
  • 4 el melk
  • 20 saffraandraadjes
  • 8 el ghee
  • 10 g verse munt, alleen de blaadjes, grof gehakt
  • 15 g koriander, grof gehakt

Benodigdheden

  • schuimspaan
  • keukenpapier

Biryani masala (voor 75 gram; 15 minuten)

  • 3 el korianderzaad
  • 3 el karwijzaad
  • 1 el komijnzaad
  • 1 foelie
  • 15 groene kardemompeulen
  • 3 zwarte kardemompeulen
  • 1 el kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • 5 kaneelstokjes
  • 5 g gemalen nootmuskaat
  • ½ el gemalen zwarte peper

Benodigdheden: vijzel, glazen pot met schroefdeksel

Gember-knoflookpasta

  • 50 g knoflook (ca. 10 bollen), alleen de tenen, gepeld
  • 250 g gemberwortel, grof gehakt
  • 2 tl zout
  • 3 el zonnebloemolie

Benodigdheden: keukenmachine, glazen pot met schroefdeksel


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief