Droom je van een witte kerst? Waarom niet eens een groene kerst dit jaar, met een fantastisch vegetarisch hoofdgerecht. En wat voor één! Dit is als je het ons vraagt een op-en-top kerstspektakel waar iedereen van zal smullen. Je kunt de rodebessensaus eroverheen druppelen, maar wil je zeker zijn van een knapperig korstdeeg, dan adviseren we om de saus ernaast te serveren zodat iedereen hem op het áller-allerlaatste moment eroverheen kan lepelen. Geniet ervan!
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schenk de melk in een ondiepe schaal. Snijd de korst van het witbrood en leg het brood in het schaaltje met melk om het te laten weken.
2. Pel voor de vulling de knoflook en ui en hak ze fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika en snijd hem in kleine blokjes.
3. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de paprika toe en bak al roerend een paar minuten mee. Draai het vuur uit en laat de groenten afkoelen.
4. Knijp het brood fijn en meng het met de groenten, het gehakt, de kaneel, de chilivlokken, het ei en broodkruim. Doe deze vulling in een grote spuitzak.
5. Plak de plakjes korstdeeg aan elkaar in de lengte, of rol de grote plak uit, en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Trek een lange streep van de vulling over het korstdeeg – zorg ervoor dat je aan de zijkanten ongeveer 2 centimeter ruimte overhoudt.
7. Smeer een kant van het korstdeeg in met wat losgeklopt ei en rol dan het korstdeeg op tot een lange rol – zorg ervoor dat het korstdeeg overal 1 cm overlapt, en leg deze kant naar onder op het bakpapier.
8. Maak een krans en zorg dat de uiteinden in elkaar over gaan en het gehakt tegen elkaar aan zit – als het goed is, kun je nu met de uiteindes die je hebt vrijgelaten de krans aan elkaar plakken.
9. Check nog even of de korst overal goed aan elkaar zit en bestrijk deze twee keer met losgeklopt ei. Maak met een mes ongeveer 12 diagonale strepen net door de korst.
10. Bak de krans 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot-ie gaar is.
11. Maak intussen de saus: doe de suiker met een heel klein beetje water in een kleine steelpan en voeg eventueel de steranijs toe. Kook de suiker tot het water verdampt is en er een lichte karamel ontstaat.
12. Doe de bessen bij de saus en laat even aan de kook komen. Neem de pan van het vuur als de eerste bessen openspringen.
13. Serveer de krans met de saus apart of schep de saus nét voordat je de krans aansnijdt over de kerstkrans.
Wist je dat…
Het vegan incredible gehakt van Garden Gourmet is net zo fijn net zoals echt gehakt. Bovendien is het ideaal om vegetarisch mee te experimenteren. Garden Gourmet, made for trying!
Op zoek naar een compleet vega kerstmenu? Kijk snel hier.
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Garden Gourmet.
Vulling
Rodebessensaus
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.