Eton Mess

Eton Mess

“Ook de Eton mess is een feestnummer en een uitkomst bij grote gezelschappen. Eton mess is een nagerecht waarin meringue de hoofdrol speelt, zorg er dus voor dat die van goede kwaliteit is. Persoonlijk houd ik het meest van een meringue die bros is aan de buitenkant en een beetje taai vanbinnen. De meringues zijn heel goed zelf te maken maar als je kookt voor een groot gezelschap heb je al meer dan genoeg te doen, dus schaam je er niet voor om ze kant-en-klaar te kopen. Doe dat bij een goede bakker/patissier, naturel of met een subtiel smaakje.” Aldus Anita Witzier in haar boek ‘Zonder Fratsen’.

Bereiding

1. Breek in een feestelijke schaal 3 grote meringues in grove stukken. Dit kan lang van tevoren. Klop vlak voor het opdienen de slagroom dik lobbig met 1 eetlepel vanillesuiker, rasp van 1 citroen of een paar druppels oranjebloesem of rozenwater. Schenk dit mengsel over de schuimschotsen.

2. Daarbovenop komt een mix van vers rood fruit, zoals frambozen, aardbeien, blauwe en rode bessen, die eventueel losjes zijn gemarineerd in een laagje aardbeienlikeur, crème de cassis of sinaasappellikeur. Maak af met verse muntblaadjes en een beetje gezeefde poedersuiker. Voorwaar een spektakelstuk waar niemand z’n hand voor hoeft om te draaien en die jou tot koning(in) van de avond kroont.

Tip: ’s Winters kun je voor dit dessert ontdooid en uitgelekt rood diepvriesfruit gebruiken. Van het opgevangen sap, water en wat suiker kun je een siroopje koken dat er ook nog overheen gegoten kan worden.

Dit recept is afkomstig uit ‘Zonder Fratsen’ van Anita Witzier.

Voor ongeveer 12 personen.

  • 3 grote meringues in grove stukken
  • ½ liter slagroom
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • rasp van 1 citroen of een paar druppels oranjebloesem of rozenwater
  • vers rood fruit, zoals frambozen, aardbeien, blauwe en rode bessen (eventueel marineren in een laagje aardbeienlikeur, crème de cassis of sinaasappellikeur)
  • verse muntblaadjes
  • gezeefde poedersuiker​​​​​​​

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief