Eieren benedict met hollandaise

Eieren benedict met hollandaise

‘Voor deze eieren Benedict maak je een makkelijke hollandaisesaus. Wil je moeilijk doen dan maak je de moeilijke. Ik zou het alleen niet doen want je moet ook nog die eieren pocheren. Het allebei doen is best lastig. Ik heb er weinig vertrouwen in dat jij dat kan.’ Aldus Freddy Tratlehr.

Bereiding



1. Klop voor de makkelijke hollandaisesaus de eidooiers in een metalen kom luchtig met de helft van het citroensap, water en mosterd. Zet de kom op een pan heet water op laag vuur en verhit de eidooiers langzaam. Niet hard koken dus, dan krijg scrambled eieren. De temperatuur mag niet boven de 60 °C komen. Klop het geheel dan tot een geil en romig mengsel.

2. Neem het pannetje van het vuur. Haal de kom van het pannetje en roer beetje bij beetje de geklaarde boter erdoorheen. Roer tot je een gladde saus hebt. Breng de saus op smaak met het overgebleven citroensap, zout en peper. Dek de kom af met verzhoudfolie. Zet em om de saus warm te houden weer op het pannetje met het inmiddels warme water.

3. Snijd de bieslook in kleine stukkies fijn. Snijd de brioche in plakken van ongeveer 5 centimeter en bak ze met wat boter in een koekenpan aan beide kanten golden bruin. Bak ook de ham tot ‘ie van die bruine randjes heb.

4. Snij de knoflook fijn, doe deze in een pannetje met de olijvenolie. Bak dit op medium vuur 2 minuten en bak de spinazie mee tot ‘ie geslonken is.

5. Breek voorzichtig een ei en stop het in een glaasje. Breek het andere ei en stop het in een ander glaasje, dit gaat je een hoop gezeik schelen.

6. Zet een pan met water op ‘t vuur en laat ‘t zachtjes koken. Gooi er 1,5 eetlepel azijn bij. Maak met een slalepel of iets een draaikolk in de pan. Gooi een ei in de draaikolk. Na 4,5 minuten is het ei goed. Let erop, eieren zijn net als manneneieren (ballen) allemaal verschillend. Grote eieren moeten dus net iets langer dan kleine eieren. Schep em met een schuimspaan eruit en leg em op wat keukenpapier (geen wc­papier). Herhaal met de rest van de eieieren.

7. Samenstellen in deze volgorde: brioche, spinazie, ham, ei, saus (net te veel). Een snuf paprikapoeder om te bestrooien van 1 meter 20 hoogte. Bestrooi je het op het aanrecht, gebruik dan een trappetje. De bieslookiesss erop.

Voor 2 personen. Bereiding 30 minuten.

Makkelijke hollandaisesaus

  • 4 eidooiers
  • sap van 1 citroen
  • 3 el koud water
  • 1 tl mosterd
  • 220 g geklaarde boter (ghee), gesmolten
  • zout en witte peper
  • 5 steeltjes bieslook
  • 1 brioche
  • 1 el boter
  • 2 plakken ham (biomelogisch en iets  dikker gesneden)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijvenolie
  • 2 handjes verze spinazie
  • 2 hele verse eieren
  • 1 ½ el azijn paprikapoeder, om te bestrooien van hoog
  • zout


Benodigdheden

keukenthermometer verzhoudfolie keukenpapier

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief