Eenvoudig speltbrood met honing

Eenvoudig speltbrood met honing

Dit brood is gemaakt van deegbollen die tegen elkaar aan zijn gedrukt tot een soort rupsvorm – voor kinderen extra leuk om dit voedzame brood te eten. Na een dag of twee smaakt het nog lekkerder.

1 MEEL MENGEN

Bereiding


Doe het speltmeel en zout in een mengkom of in de kom van een staande tafelmixer en meng ze goed met je handen of met de bisschopshaak op de laagste snelheid. Meng de gist erdoor en maak een kuiltje in het midden.
 
2 DEEG MAKEN

Doe de boter en honing in het kuiltje, voeg het water toe en meng alles met je handen of de bisschopshaak op de laagste snelheid tot er een zacht, nietplakkerig deeg ontstaat. Meng eetlepel voor eetlepel wat lauw water door het deeg als er nog droge kruimels op de bodem van de kom zitten of als het deeg stijf of droog aanvoelt. Voeg wat extra meel toe als het deeg erg plakkerig is en aan de wand van de kom plakt. Ga door tot het deeg een bol vormt en laat die 5 minuten in de kom zitten, zodat het meel al het vocht kan opnemen; het deeg is dan straks gemakkelijker te kneden. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig; voeg indien nodig nog wat meel of water toe.
 
3 KNEDEN EN RIJZEN
Bestuif je handen en het werkblad met meel. Leg het deeg op het werkblad en kneed het 15 minuten met je handen (of 3 minuten in de staande tafelmixer op de laagste snelheid, en nog 5-6 minuten op hoge snelheid). Het deeg voelt nu heel elastisch en soepel aan. Doe het deeg weer in de kom en dek die goed af met plasticfolie of een passend deksel. Of doe de kom in een grote plastic zak en sluit die goed. Laat het deeg 1 uur bij kamertemperatuur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 
4 DEEG VERDELEN

Bestuif het werkblad met meel, leg het deeg erop en kneed het 1 minuut. Bestuif je handen met meel en maak een 35 cm lange dikke worst van het deeg. Snijd het deeg met een scherp mes of een deegschraper in stukken van 5-7 cm, gebruik hierbij een weegschaal.
 
5 VORMEN
Vorm een nette bol van elke portie en leg de bollen op de bakplaat; druk ze tegen elkaar (alsof je een rups vormt). Bestuif ze met meel en bedek het geheel losjes met plasticfolie; of schuif de bakplaat met de ‘rups’ in een grote plastic zak – zorg dat er wat lucht in zit, zodat het plastic niet aan het deeg plakt – en sluit de zak goed.
 
6 NARIJZEN

Laat het deeg 45-60 minuten narijzen, tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven tegen het einde van de narijstijd voor op 200 °C.
 
7 BAKKEN

Verwijder de folie en bak het brood in 35 minuten gaar. Laat het brood volledig afkoelen voor je het op de juiste manier bewaart of invriest.Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt brood’ van Robert van Beckhoven en Linda Collister (€ 20, Kosmos Uitgevers).

  • 700 g volkoren speltmeel + extra om te bestuiven
  • 10 g fijn zeezout
  • 1 zakje instantgist van 7 g (of 21 g verse gist)
  • 25 g boter, gesmolten
  • 1 el crèmehoning
  • ca. 475 g lauw water


 

VOORBEREIDINGSTIJD 20 minuten

BEREIDINGSTIJD 1¾ – 2 uur + 5 minuten

BAKTIJD 35 minuten

VOOR 1 groot brood

SPECIALE BENODIGDHEDEN bakplaat

BEWAREN Wikkel het afgekoelde brood in plasticfolie of doe het in een diepvrieszak, dan is het tot 1 maand houdbaar in de vriezer


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief