Nee, geen espresso, maar koffie van een bordje. Dit verleidelijke dessert, lekker vol leut, is perfect voor zoetekauwen. Om dit heerlijke toetje te maken heb je zes kleine panna cotta-vormpjes nodig.
1 Zet voor de geleilaag in een cafetière 250 ml sterke koffie met de gemalen koffiebonen. Zeef de koffie boven een pan op laag vuur, roer er 30 gram fijne suiker door en laat die oplossen.
2 Week ondertussen 2 blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water en knijp dan het water eruit. Neem de pan met de koffie van het vuur en klop de gelatine erdoor.
Verdeel (als de gelatine is opgelost) het mengsel over 6 panna cotta vormpjes, zet ze in de koelkast en laat de gelei in 1 uur stollen.
3 Begin met de panna cotta als de gelei bijna klaar is. Doe de melk, 400 ml slagroom, het vanillemerg plus het stokje in een pan. Roer de rest van de suiker en de oploskoffie erdoor. Zet de pan op laag tot middelhoog vuur, breng het mengsel tegen de kook aan en neem dan de pan van het vuur.
4 Week 6 gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, knijp het water eruit en klop ze door het hete roommengsel tot ze zijn opgelost. Verwijder het vanillestokje en laat het mengsel zo’n
10 minuten afkoelen.
5 Haal de vormpjes met de gelei uit de koelkast en maak met een vork in het oppervlak kleine groefjes. Verdeel het panna cotta-mengsel erover, zet de vormpjes terug in de koelkast en laat
de pannacotta’s in 4-5 uur opstijven.
6 Maak vlak voor het serveren een warme chocoladesaus. Doe de pure chocolade, boter en zout in een kleine pan met dikke bodem. Schenk er de overige slagroom bij plus 4 eetlepels
water en zet de pan op laag vuur. Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten en roer dan de ahornsiroop erdoor.
7 Keer de panna cotta’s om (houd de vormpjes als ze niet loskomen even in kokendheet water), bedruppel de panna cotta’s met de saus en strooi er de amarettikruimels over.
Per portie 654 kcal, 53,6 g vet (32,6 g verzadigd), 7,9 g eiwit, 35,6 g koolhydraten, 34,6 g suikers
6 personen
• 2 el versgemalen koffiebonen
• 80 g fijne kristalsuiker
• 8 blaadjes gelatine
• 400 ml volle melk
• 450 ml slagroom
• 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt (stokje bewaard)
• 2 tl oploskoffie
• 100 g pure chocolade, fijngehakt
• 25 g boter
• snuf fijn zeezout
• 1–2 el ahornsiroop
• 6 amarettikoekjes, verkruimeld
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.