roggebrood

Bereiden

Roggebrood is misschien wel het allerlekkerst met een plakje oude kaas en een laagje roomboter. Dit recept voor deze is er eentje die je stap voor stap meeneemt naar het ultieme resultaat. En weet je wat zo fijn is? Het zit bomvol gezonde ingrediënten, zodat jij naar hartenlust nog een plakje kunt nemen. 

Een dag van tevoren:
1. Week de zaden in het water.
 
De dag zelf:
2. Kneed in de keukenmachine het meel, het water, het zout, de melasse en de verkruimelde gist gedurende 4 minuten op stand 1 en daarna 6 minuten op gemiddelde snelheid. Het deeg moet loslaten van de wand van de kom.
 
3. Voeg de zaden toe en kneed een paar tellen op stand 1 om ze goed met het deeg te mengen.
 
4. Doe het deeg in de cakevorm die van tevoren met een kwastje met olie bestreken is.
 
5. Dek de vorm af met een theedoek en zet 1 uur op een warme plaats (25‑28 °C) voor de narijs.
 
6. Verwarm de oven tot 230 °C met een bakplaat en een kom water. Zet de vorm op de hete bakplaat. Besprenkel de ovenvloer met water en bak het brood 45 minuten, met de kom water in de oven. Open de oven 5 à 10 minuten voor het einde van de baktijd.

Het is klaar wanneer je er een mes inzet en het er droog uitkomt. Zo niet, zet dan de vorm nog een paar minuten in de oven.

Waarom is de korst niet knapperig? Door brood in een vorm te bakken wordt de vorming van een korst tegengegaan doordat het deeg in een vochtige omgeving gebakken wordt en niet kan drogen.

Dit recept komt uit het boek 'Kookschool brood en banket'  (€29,99, Kosmos Uitgevers).
.

Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl