De allerbeste eggs benedict

De allerbeste eggs benedict

Jamie Oliver: “Ik ben dol op eggs benedict. De warme, luchtige muffins zijn natuurlijk ook hartstikke belangrijk, maar flinterdun gesneden plakjes gerookte ham van topkwaliteit zijn essentieel. Ik geef voor de grap een eenvoudige methode voor een ei met dubbele dooier, maar behalve dat het leuk is, krijgen de eieren er ook een perfecte vorm van. De hoeveelheid hollandaise is wat te veel voor dit recept maar het is lastig om minder te maken omdat de boter goed moet emulgeren. Wat je overhoudt kun je prima in de koelkast bewaren om in de dagen erna als een soort mayonaise te gebruiken. De gerookte ham kun je ook vervangen door heerlijke gerookte zalm, of eventueel zelfs door heel zachtjes gebakken portobello.”

Bereiding

1. Verhit de oven tot 180 °C/Gasovenstand 4. Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze in dunne ringetjes, doe ze met een scheutje olie in een grote koekenpan op matig-laag vuur. Voeg de spinazie, een snufje nootmuskaat en een flinke snuf zeezout en zwarte peper toe. Laat de spinazie koken tot de blaadjes geslonken en prachtig donker zijn, en het meeste vocht verdampt is. Knijp er citroensap naar smaak over en houd warm.

2. Laat voor de hollandaise de boter in een kleine pan smelten. Doe de eidooiers in een hittebestendige kom, zet de kom op een pan zachtjes pruttelend water en klop er 1 eetlepel citroensap en de mosterd door. Giet al kloppend heel langzaam (anders gaat de saus schiften) de gesmolten boter bij het eimengsel en blijf kloppen tot je een homogeen mengsel hebt. Voeg zo nodig een scheutje water toe om de saus te verdunnen, klop er een scheutje azijn door en breng hem perfect op smaak. Draai het vuur uit en houd de saus warm op de pan heet water. Blijf regelmatig roeren en voeg zo nodig een extra scheutje water toe.

3. Verwarm de muffins in de oven. Druk intussen een ingevet stukje, stevig plasticfolie in een eveneens ingevet theekopje en breek er twee eieren in om een dubbele dooier te imiteren. Vouw de zijkanten van het folie naar elkaar toe, druk er voorzichtig de overtollige lucht uit, draai het zakje dicht en maak er een knoopje in – het is echt heel makkelijk. Herhaal dit met de rest van de eieren (eventueel met een drupje truffelolie of Tabasco, of een plukje verse, zachte tuinkruiden om de eieren extra smaak te geven). Pocheer de eieren ongeveer 8½ minuut in een pan zachtjes pruttelend water. Om te controleren of de eieren klaar zijn moet je er een met een schuimspaan uit de pan scheppen en er voorzichtig in knijpen – ga een beetje op je gevoel af.

4. Snijd de warme muffins overdwars doormidden en verdeel er de spinazie en de flinterdunne plakjes gerookte ham over. Pak de gepocheerde eieren voorzichtig uit, leg ze erop, schep er een eetlepel hollandaise over en prik de dooiers stuk. Eet smakelijk!

4 personen, 40 minuten

 • 4 lente-uitjes
 • olijfolie
 • 400 g verse bladspinazie
 • 1 bol nootmuskaat, om te raspen
 • 1 citroen
 • 4 Engelse muffins
 • 8 kleine eieren
 • 100 g flinterdun gesneden gerookte ham

Hollandaise

 • 100 g boter
 • 2 grote eidooiers
 • 1 tl dijonmosterd
 • Wittewijnazijn

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief