Aardappelsoep met prei & chips

Aardappelsoep met prei & chips

Ultiem genot in een kom! Aardappels worden veel gebruikt, maar zijn in deze romige soep zo elegant. Ik zou deze soep zelfs voor een chic kerstdiner durven te serveren. Garneer hem met kervel of een andere aardappelvriend, zoals dille of dragon.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Boen de aardappels schoon met water en een borsteltje om al het zand te verwijderen. Schil ze en probeer lange schillen te maken. Dep de schillen droog met keukenpapier. Meng in een kom de schillen met een scheutje olijfolie en wat fijn zout. Spreid ze in een enkele laag uit (anders worden ze zompig) op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 tot 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Houd ze wel in de gaten, want ze verbranden snel. Snijd intussen de aardappels in middelgrote stukjes.

2. Bak de ui in een beetje olijfolie in een soeppan glazig. Voeg als de ui gaat bruinen de knoflook toe en roer goed. Voeg na 1 tot 2 minuten bakken de dijonmosterd toe. Voeg het water, de aardappels en wat zout toe, en breng aan de kook. Laat het 20 tot 30 minuten koken of tot de aardappels gaar zijn. Voeg de kokosroom toe en pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg meer water toe als je een dunnere consistentie wenst. Breng op smaak met zout en de witte peper en misschien met wat extra mosterd.

3. Bak de preiringen in een beetje olijfolie met wat zout op middelhoog vuur glazig. Ze moeten zacht worden, maar wel hun mooie groene kleur behouden. Bak ze dus niet te lang, want dan worden ze grijs. Hak de kervel en laat er een beetje van heel voor de garnering. Roer vlak voor het serveren de helft van de prei en de gehakte kervel door de soep. Garneer de soep met de aardappelschillenchips, de andere helft van de prei, de overgebleven kervel, wat grofgemalen zwarte peper en een scheutje olijfolie.

Serveersuggesties

Lekker met een salade van botersla, cornichons, komkommer, kappertjes en ingelegd mosterdzaad of zilveruitjes. Qua eiwitten kun je er zwarte linzen of doperwten aan toevoegen of er een Meerzadenbrood met hazelnoten bij geven.

  • 500 g aardappels, liefst met een rode schil
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el dijonmosterd
  • 1 l water
  • 150 ml kokosroom (verkrijgbaar bij Aziatische winkels) of haverroom
  • ½ tl witte peper
  • 1 grote prei, in dikke ringen
  • handvol kervel, dille of dragon
  • klaverzuring (optioneel)
  • olijfolie
  • zout en grofgemalen zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief