Vegan crème brûlée met ananas

Vegan crème brûlée met ananas

Een van de populairste toetjes aller tijden moet toch wel de crème brûlée zijn. Gelukkig kun je het op verschillende manieren veganizen. Dit is mijn persoonlijke lievelings. Want nou ja, gekarameliseerde ananas.

Bereiding

1. Verwarm de haverroom samen met het vanillemerg en de peul in een steelpannetje op laag vuur.

2. Meng het custardpoeder en de maïzena met 2 eetlepels van de amandelmelk en meng door met een garde tot het egaal is. Mix er nu de rest van de amandelmelk door.

3. Voeg het amandelmelkmengsel met het zout en 2 theelepels kristalsuiker toe aan de steelpan. Vis de vanillepeul eruit. Verhoog het vuur tot middelhoog en roer het geheel door
tot de suiker is opgelost en de crème is ingedikt. Verdeel over 1 grote, of meerdere kleine schaaltjes en laat 2 uur afkoelen op het aanrecht.

4. Dep de ananas na het uitlekken goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verhit een kleine koekenpan en strooi de basterdsuiker over de bodem. Zodra de suiker begint
te borrelen, leg je de ananasschijven in de pan. Beweeg ze voorzichtig en draai de schijven na 1 minuut om. Karamelliseer ze nog 1 minuut in de basterdsuiker. Haal ze uit de pan en
laat ze op een bord of stukje bakpapier enigszins afkoelen.

5. Strooi vlak voor serveren de extra kristalsuiker in een egale laag over de crème. Gebruik een gasbrandertje om dat mooie, knapperige brûléelaagje te krijgen. Of zet de schaaltjes een paar minuten in de oven onder de grill. Serveer direct, garneer met de gekarameliseerde ananas
en het amandelschaafsel.

Voor 2 tot 3 personen

Bereiding 30 minuten + 2 uur wachttijd

  • 250 ml haverroom
  • merg van 1 vanillestokje (bewaar de vanillepeul)
  • 1 el custardpoeder
  • 2 tl maïzena
  • 100 ml amandelmelk
  • snuf zout
  • 2 tl kristalsuiker + 3 el extra voor suikerlaagje
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 3 ananasschijven (blik), uitgelekt
  • 2 el amandelschaafsel, geroosterd, ter garnering

Extra nodig:

  • keukengasbrander of oven met grillfunctie
  • 1 grote of meerdere kleine schaaltjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek