Couscousfritters met yoghurt

Couscousfritters met yoghurt

“Dit gerecht is geïnspireerd op mijn moeders couscous met tomaat en ui. Het is een slimme manier om een restant couscous te verwerken, en het is ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. Met een simpel mengsel van ingrediënten wordt de couscous tot lekkere fritters omgetoverd die in de pan mooi goudbruin worden gebakken. Deze troostrijke fritters worden geserveerd met een frisse yoghurt met ingelegde citroen”, zegt Sami

        

Bereiding

  1. Maak eerst de yoghurt met ingelegde citroen: doe alle ingrediënten samen met ¾ theelepel zout en een draai zwarte peper in een middelgrote kom. Klop goed, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan van 30 cm doorsnee op halfhoog vuur. Bak de ui regelmatig roerend 5 minuten tot hij zacht maar nog niet bruin is. Roer de tomatenpuree en rodepaprikapasta erdoor, en bak alles nog 1 minuut. Voeg de rode paprika, tomaten, 1 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe, en bak alles nog 3 minuten. Doe de wortels erbij en bak alles nog 3 minuten.
  3. Voeg de couscous aan de pan toe en roer goed door. Schenk de hete bouillon erbij, roer nogmaals en leg het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het 10-12 minuten koken tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de couscous zacht en opgezwollen is.
  4. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Voeg het ei, de maizena en geraspte citroenschil toe, en meng goed. Vorm er 12-13 fritters van (ca. 60 gram per stuk) van 6 cm breed en 3 cm dik.
  5. Verhit de oven tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de zonnebloemolie in een grote koeken- of hapjespan met antiaanbaklaag op halfhoog-hoog vuur en bak de fritters 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Leg ze op de beklede bakplaat en bak ze nog 5 minuten in de oven tot ze vanbinnen gloeiend heet zijn.
  6. Serveer de fritters warm, met de yoghurt met ingelegde citroen en een salade.

Tip: voor een vegan versie vervang je het ei gewoon door 1-2 eetlepels extra maïzena, al hebben de fritters dan wel een iets minder compacte en kruimeligere textuur dan de versie met ei.

Rodepaprikapasta:

  1. Verwarm de oven tot 220C graden.
  2. Leg de paprika’s op een bakpapier, bekleed de bakplaat en hussel ze met 1 eetlepel van de olijfolie. Zet ze 45 minuten of tot ze volledig zacht en geschroeid zijn in de oven. Doe ze over in een kom, dek die af met een bord en zet opzij om ze circa 20 minuten te laten afkoelen. Verwijder als ze voldoende zijn afgekoeld de velletjes, steeltjes en zaadjes, en gooi die weg. Leg de ontvelde paprika’s in een zeef boven een kom en laat ze 30 minuten uitlekken. Gooi het vocht weg.
  3. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 °C.
  4. Doe de geroosterde paprika’s samen met de chilipepers, de resterende eetlepel olijfolie, de specerijen, appelciderazijn en 1 eetlepel zout in een keukenmachine. Maal alles 2-3 minuten tot een gladde pasta. Schep de pasta op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid hem gelijkmatig uit. Zet 1 uur in de oven en roer
    in die tijd een paar keer door, tot de pasta mooi is ingedikt. Schep de pasta in een gesteriliseerde pot van 500 ml en schenk er voldoende olie over om hem af te dekken. Sluit de pot, laat de pasta iets afkoelen en bewaar hem maximaal 2 maanden in de koelkast. Je kunt de pasta ook in kleine porties in afsluitbare diepvrieszakjes of een ijsblokjestray scheppen en dan steeds een portie uit de vriezer halen. Zo maak je je leven in de keuken lekker makkelijk.
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt (160 g)
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. rodepaprikapasta**
  • 1 rode paprika, fijngehakt (200 g)
  • 4 zeer rijpe tomaten, in blokjes van ½ cm (350 g)
  • 3 middelgrote wortels, geschraapt en grof geraspt (185 g)
  • 150 g couscous
  • 220 ml kokende groentebouillon
  • 1 ei
  • 4 eetl. maizena
  • 1 eetl. geraspte biologische citroenschil
  • 4 eetl. zonnebloemolie, voor het bakken

Voor de yoghurt met ingelegde citroen:

  • 150 g yoghurt Griekse stijl
  • 1 eetl. fijngehakte ingelegde citroen
  • 1 eetl. fijngehakte kappertjes
  • 1 eetl. fijngehakte dille
  • 1 theel. smalle reepjes blaadjes munt
  • zout en zwarte peper

Voor de rodepaprikapasta:

  • 4-5 grote rode paprika’s (1 kg)
  • 2 eetl. olijfolie, plus meer voor het afdekken
  • 6 grote rode chilipepers, bijgesneden en grof gehakt (120 g)
  • 1½ theel. zoet paprikapoeder
  • 1½ theel. gemalen komijn
  • 2 eetl. appelciderazijn
  • zout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Lente magazine