Citroen-meringuecake

Citroen-meringuecake

De klassieke citroentaart met gebrande meringue bovenop ken je waarschijnlijk wel. De smaken en texturen van die Franse klassieker vormden de inspiratie voor dit recept. De frisse citroenvulling, de rijke cake en de gebrande Italiaanse meringue vormen samen een heerlijk geheel!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier*.

2. Doe de boter, suiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng als laatste de karnemelk door het cakebeslag. Schep het in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bak in 45-55 minuten gaar.

3. Laat de cake kort afkoelen, verwijder de springvorm en laat de cake zo verder afkoelen. Snijd de afgekoelde cake horizontaal door, bestrijk de doorgesneden zijde van de onderste helft met lemon curd en plaats daar de bovenkant van de cake op.

4. Doe voor de Italiaanse meringue het water en 130 gram van de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eiwitten met de snuf zout in de kom van een standmixer.

5. Je kunt ook werken met een handmixer, maar dan is het handiger om het recept samen met iemand te maken, anders kom je al snel handen tekort. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 °C is.

6. Voeg geleidelijk de resterende 20 gram suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen. Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppende voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit. Zet de mixer vervolgens op maximaal en klop de Italiaanse meringue tot hij lauw is.

7. Bestrijk de bovenkant van de gevulde cake met de Italiaanse meringue en brand deze kort af met een gasbrander. Heb je geen gasbrander? Dan kun je het afbranden van de meringue achterwege laten.

*Tip: neem een vierkant stuk bakpapier en plaats dit op de bodemplaat. Doe hier de springvorm omheen en klik deze vast. Vet de zijkant van de vorm in met boter.
 

Voor 10-14 punten.

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 225 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 50 ml karnemelk


Voor de Italiaanse meringue:

  • 45 ml water
  • 150 g suiker
  • 2 eiwitten
  • snuf zout


Verder nodig:

  • boter, om in te vetten
  • 175 g lemon curd


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief