Chocolate pecan pie

Chocolate pecan pie

Wie door de BBQ-states rondreist komt naast vlees twee dingen heel vaak tegen: banana pudding en pecan pie. Deze desserts staan steevast in de dessertvitrine te wachten op BBQ-lovers met een sweet tooth. Zo’n pecan pie mag dan ook niet ontbreken in dit met USA BBQ-inspiratie doorspekte boek. Maar hoe classic deze American pie ook is, de smokey pitmasters konden het niet laten om hem met een vleugje ‘brand-new’ voor jou toch een smakelijke uppercut te geven. Maak, proef en laat die Yankees maar weten dat de beste pecan pie toch echt uit jouw achtertuin komt.

Ingredienten

1. Meng voor het deeg bloem en zout en voeg hier de boter en shortening aan toe. Mix met twee vorken goed door tot het deeg uit korrels van erwtgrootte bestaat. Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe terwijl je het deeg tot een bal kneedt. Bestuif je werkblad met bloem, kneed het deeg door tot je een mooie deegbal hebt die niet meer plakt. Pak in plasticfolie en laat circa 2 uur in de koeling rusten. Vet je bakvorm in (zoals een gietijzeren pan of skillet) of gebruik bakpakier om de pan te bekleden. Haal het deeg uit de koeling, rol uit tot een dunne plak van 3 mm dik en bekleed je bakvorm.

2. Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Meng voor de vulling alle ingrediënten in een grote mengkom goed en vul de taart hiermee. Bestrooi met de pecannoten en bak circa 45 minuten af in de BBQ tot de taart in het midden gaar is maar nog licht plakt. Als de taart te snel te donker kleurt dek je hem gauw af met wat aluminiumfolie.

3. Laat, terwijl de taart bakt op de BBQ, twee derde van de suiker in het water smelten in een pan op laag vuur. Maak met een zesteur lange krullen van de sinaasappelschil en laat deze kort meekoken. Haal ze eruit, rol ze door de resterende suiker en zet opzij. Laat het suikerwater verder inkoken tot er een karamelkleur ontstaat. Knijp het sap uit de sinaasappel en voeg het toe aan de karamel. Als de taart gaar is haal je hem uit de BBQ. Kwast, terwijl de taart en de karamel nog warm zijn, de bovenkant van de taart in met de sinaasappelkaramel. Laat afkoelen en serveer met crème fraîche en de gesuikerde sinaasappelzeste.

Voor 8 personen

Duur: voorbereiding 2 uur, bereiding 1 uur

Pecan pie-deeg

  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 45 g ijskoude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 65 g vegetable shortening (plantaardig vet, merk Crisco)
  • 60 ml ijswater

Vulling

  • 160 g bruine basterdsuiker
  • 3 el bloem
  • 1 el cacao
  • 3 eieren
  • 160 g light corn syrup (maissiroop, eventueel vervangen door keukenstroop)
  • 2 el boter, gesmolten
  • merg van 1 vanillestokje
  • ½ tl zout
  • 150 g pure chocolade, gesmolten
  • 150 g pecannoten
  • 300 g kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 1 sinaasappel
  • 8 el crème fraîche

Benodigdheden

  • gietijzeren pan, skillet of gietijzeren bakblik
  • deegroller
  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • zesteur kwastje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten