Chocolade ganache

Chocolade ganache

Ganache is een romig chocolademengsel dat je maakt door simpelweg room met chocolade te combineren. De vegan versie bestaat – ook al zo eenvoudig – uit chocolade met kokosroom. Ik geef je twee variaties: een recept voor dunne en een recept voor dikke ganache. Dunne ganache kun je gebruiken om taarten te glazuren en om taarten, cakes en repen te versieren; dikke ganache is eigenlijk een soort frosting en kun je, gekoeld, tot truff els rollen.

Bereiding

Voor dunne ganache: verwarm de chocolade en kokosroom in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Roer af en toe om de chocolade gelijkmatig te laten smelten. Zet het vuur laag zodra de ganache begint te borrelen. Blijf goed roeren, of gebruik een staafmixer om de chocolade volledig te laten emulgeren. Het mengsel moet heel glad zijn en er mogen geen klontjes chocolade of vleugjes room of olie meer in zitten. Gebruik de ganache naar wens.

Voor dikke ganache: volg de werkwijze voor de dunne ganache en laat het mengsel minimaal 1 uur afkoelen op kamertemperatuur. Gebruik een staafmixer of een elektrische garde om de ganache op te kloppen tot het mengsel in volume toeneemt en luchtiger is. Voeg voor een nog dikkere ganache nog meer gesmolten chocolade toe, en voor een dunnere versie wat meer kokosroom. Gebruik de ganache naar wens.

TIP

Voor de kokosroom gebruik ik het dikke, witte, bovenste deel (de room) van kokosmelk uit blik. Dat geeft een rijkere, dikkere chocolade saus. Je kunt ook gepasteuriseerde kokosroom (UHT) gebruiken, maar dat levert wel een dunnere ganache op.

Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met recepten uit Verrukkelijk vegan bakken. Het hele menu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Voor circa 400 gram

dunne ganache (voor glazuur en druppelen)

  • 250 g vegan chocolade
  • 175 ml kokosroom

dikke ganache (voor frosting)

  • 250 g vegan chocolade
  • 120 ml kokosroom

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief