Champignons, beef wellingtons en crostini’s

Champignons, beef wellingtons en crostini’s

Met de (kerst)borrel uitpakken? Speciaal voor jou hebben we een aantal heerlijke hapjes bedacht. Van crostini met steak tot gevulde champignons en kleine beef wellingtons. Kies de lekkerste uit en maak er een feestelijke borrel van. Voor wie niet kan kiezen: je kunt ze natuurlijk ook alle drie maken! Aanrader: serveer een glas Merlot van Gallo Family Vineyards erbij. De soepele en aromatische rode wijn met tonen van bosvruchten en frambozen is goud waard in combi met deze feestelijke bites.

Bereiding

Champignons gevuld met brie, bosvruchtenjam en tijm
Klein maar fijn, kunnen we wel zeggen. Deze champignonbootjes gevuld met brie, zoete bosvruchtenjam en hartige tijmblaadjes in een explosie aan smaak. En het allerfijnst? Ze staan binnen een kwartiertje op tafel. Verwen je gasten met een vegetarisch hapje om van te genieten met een hoofdletter G.

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Snijd de boerenbrie in blokjes van 2 cm.

3. Maak de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Doe de olijfolie samen met zout en versgemalen peper naar smaak in een mengkom en schep de champignons erin om, tot ze rondom met een laagje olie bedekt zijn.

4. Leg de champignons in een ovenschaal en bak de champignons in de voorverwarmde oven in 5 minuten goudbruin.

5. Vul de champignons met de brie en zet ze nog 4 minuten in de oven, tot de brie gesmolten is.

6. Schep op elke champignon een theelepel bosvruchtenjam en garneer met de tijm.  

Tip
Gebruik de steeltjes die je verwijdert uit de champignons voor een ander gerecht, zoals een roerbak of frittata.
 
Kleine beef wellingtons
Kerstdiner-hit nummer één is misschien wel de beef wellington. Maar wil je dit grootse spektakel wat kleiner aanpakken dit jaar? Kies dan voor weergaloze wellingtonplakjes bij de borrel. Klein van stuk, maar groots van smaak – én in ongeveer een halfuur op tafel. Hoe lekker is dat!?
 
1.  Snijd 2 stukken ossenhaas van 8 x 4 cm, als je die nog niet zo gekocht hebt. Bestrooi ze met grof zeezout en versgemalen peper naar smaak.

2.  Verhit 1 eetlepel olijfolie samen met de roomboter in een koekenpan. Leg de stukken ossenhaas erin en bak ze in 2 minuten rondom goudbruin (het vlees hoeft vanbinnen niet te garen, dat gebeurt straks in de oven). Haal de stukken ossenhaas uit de pan, leg ze op een bord en zet in de koelkast. Laat ze volledig afkoelen.

3. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de uien in 4-5 minuten mooi bruin. Schep de tijmblaadjes en het paneermeel erdoor, breng op smaak met zout en peper en laat vervolgens 30 minuten afkoelen.

4. Leg het bladerdeeg op een plank. Snijd 2 plakken van 12 x 16 centimeter. Leg op elke plak dakpansgewijs 4-5 plakjes serranoham, verdeel de uien erover en strijk deze laag mooi glad. Haal het vlees uit de koelkast, leg het op de uien en rol het deeg over het vlees.

5. Vouw de uiteinden van het deeg dicht, zodat de pakketjes goed afgesloten zijn. Snijd eventueel het overtollige deeg weg. Pak de beef wellingtons in in plasticfolie en leg ze 30 minuten in de koelkast (het vlees moet heel koud zijn voordat het de oven in gaat).

6.  Verwarm intussen de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

7.  Leg de beef wellingtons op de bakplaat. Klopt het eigeel los, bestrijk het bladerdeeg ermee en bestrooi met een beetje grof zeezout. Bak de beef wellingtons in ongeveer 18 minuten medium-rare – als je een vleesthermometer hebt, houd dan de temperatuur van de thermometer aan: 54-56 °C).

8. Haal de beef wellingtons uit de oven, laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie en snijd elke wellington in 3 plakjes. Serveer op ieder plakje een toefje truffelmayonaise en wat tijm.

Crostini met steak, geklopte geitenkaas en bessen 
Het leuke van crostini’s is dat je er alle kanten mee op kunt. Wij kiezen hier voor een gegrild stokbroodje met steak, geklopte geitenkaas en warme blauwe bessen. Geen ingewikkelde ingrediënten, maar wél barstensvol smaak. Heb je voor deze bites je draai eenmaal gevonden, dan kun je er rustig op los experimenteren met andere toppings. Have fun!

1.  Snijd het stokbrood in 6 plakjes en rooster ze in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.
2. Pel de knoflook, halveer hem en smeer met het snijvlak de warme sneetjes stokbrood in. Leg de sneetjes zolang apart.

3. Bestrooi de steak met zout en versgemalen peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan en laat de boter ook in de pan smelten. Bak de steak 1½ minuut per kant voor medium-rare. Neem de steak uit de pan, omwikkel met aluminiumfolie en laat 10-15 minuten rusten. Bewaar het bakvet in de koekenpan om de bessen in op te warmen.

4. Doe de meeste blauwe bessen bij het bakvet in de koekenpan en verwarm ze 6-8 minuten tot ze warm zijn en gebarsten.

5. Klop intussen met een elektrische mixer de geitenkaas samen met de slagroom mooi luchtig. Breng op smaak met versgemalen peper.

6. Snijd de steak in dunne plakjes (à ½-1 cm). Besmeer de crostini met de geklopte geitenkaas, leg de plakjes steak erop en garneer met de warme blauwe bessen, bewaarde blauwe bessen en tijmblaadjes.  

Wijntip
Wijn en feestelijke hapjes zijn een perfecte combi – dat hoeven je we je vast niet te vertellen… Maar welke wijn kies je? Bij deze bites is de Merlot van Gallo Family Vineyard een dikke aanrader. De soepele en aromatische rode wijn met tonen van bosvruchten en frambozen is goud waard. Deze merlot is trouwens ook lekker bij pittige pastagerechten, gegrild vlees, kaas en zelfs chocoladebrownies.

Hallo Gallo
Ken je het Gallo Family Vineyards al? Het verhaal van deze wijnmakers begon in 1933 toen Ernest en Julio Gallo – twee twintigers én broers met Italiaanse roots – een wijnmakerij in Californië begonnen met veel liefde voor wijn en vastberadenheid. Vier generaties later – en meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis – volgt de Gallo-familie nog steeds dezelfde filosofie. Maar natuurlijk blijven ze zich ook verbeteren om de steeds veranderende smaak van wijnliefhebber te blijven bedienen.
 
Vanaf dag één was hun doel duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen van kan genieten tijdens alle wijnmomenten. Want het leven zit vol met betekenisvolle momenten die elke dag plaatsvinden en gevierd mogen worden. Het langverwachte enthousiasme en de energie van een avondje stappen met vrienden die je al superlang niet meer hebt gezien. De opluchting als je na een lange dag werken eindelijk thuiskomt.  Wanneer de kinderen op bed liggen en je man binnenkomt met een fles in zijn hand. Er is een Gallo-wijn voor elk moment. Dus, wanneer het tijd is voor wijn, zeg hallo tegen Gallo.

#sponsored

 

Champignons gevuld met brie, bosvruchtenjam en tijm

Voor 6 personen

Bereidingstijd 5 minuten

Oventijd 9 minuten

  • 120 g boerenbrie
  • 6 grote champignons
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 6 tl bosvruchtenjam
  • 2 takjes tijm


Ook nodig

  • mengkom
  • ovenschaal


Kleine beef wellingtons

Voor 6 personen

Bereidingstijd 15 minuten

Oventijd 18 minuten

Wachttijd 2 x 30 minuten

  • ca. 230 g ossenhaas (het liefst wat dikkere stukken; 2 stuks à 8 x 4 centimeter), gekoeld
  • grof zeezout
  • versgemalen peper
  • 2-3 el olijfolie
  • 10 g roomboter
  • 4 middelgrote uien
  • blaadjes van 2 takjes tijm, plus extra om te garneren
  • 2 el paneermeel 
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 80 g serranoham (8-10 plakjes)
  • 1 ei, alleen het eigeel
  • 6 tl truffelmayonaise


Ook nodig

  • koekenpan
  • plasticfolie
  • bakplaat
  • bakpapier
  • bakkwast
  • vleesthermometer (optioneel)
  • aluminiumfolie


Crostini met steak, geklopte geitenkaas en bessen 

Voor 6 personen

Bereidingstijd 15 minuten

Wachttijd 15 minuten

  • ½ stokbrood
  • 1 teen knoflook
  • 120 g flat iron steak
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 el olijfolie
  • 15 g roomboter
  • 125 g blauwe bessen
  • 100 g verse geitenkaas
  • 4 el ongezoete slagroom, opgeklopt
  • blaadjes van 1-2 takjes tijm, om te garneren


Ook nodig

  • koekenpan
  • aluminiumfolie
  • elektrische mixer


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine