Brosse zebraspritsen

Brosse zebraspritsen

Heel Holland Bakt-winnaar Annemarie: ‘Mijn moeder kocht vroeger vaak van de grote zebraspritsen. Het liefst doopte ik zo’n sprits eerst in een grote mok koude chocolademelk, heerlijk! Spritsen worden gemaakt van wrijfdeeg en daarom zijn ze zo lekker bros. Door een deel van het deeg met cacao te mengen, maak je dit prachtige zebrapatroon. 

Bereiding

Mengen:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de boter in een grote kom. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap het merg er uit. Roer het vanillemerg en de suiker door de boter. Roer vervolgens eerst de eidooier erdoor tot het een egale massa is. Voeg dan de bloem met het zout toe en roer goed door met een houten pollepel. Als het deeg samengekomen is, kun je het best met de hand verder kneden. Zo wordt het deeg soepeler en dat is nodig om het goed te kunnen spuiten. Verdeel het deeg dan in twee gelijke delen. Vermeng één deel met de cacao en doe de twee kleuren deeg in de twee spuitzakken.
 
Koek maken:
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit met het vanilledeeg een zigzagbaan van ongeveer 2 cm breed en 6-7 cm lang. Houd voldoende afstand tussen de spritsen. Spuit nu het cacaodeeg met dezelfde zigzagbeweging tegen de vanillebanen aan. Tijdens het bakken zullen ze samen één koek vormen.
 
Bakken: 
3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken in 15 tot 18 minuten gaar of tot het vanilledeeg een mooie goudbruine kleur heeft.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Annemarie’ van Annemarie Pronk (€24,99, Kosmos Uitgevers). 

Voor 15 – 20 spritsen, bereidingstijd 15 minuten, oventijd 18 minuten:Deeg:

  • 210 g roomboter, op kamertemperatuur
  • ½ vanillestokje
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 250 g bloem
  • ¼ tl zout
  • 2 tl cacao


 

Benodigdheden: 2 spuitzakken met kartelspuitmondjes met een opening van 1-11/2 cm

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief