Breakfest Burrito

Bereiden

Ik weet nog heel goed dat ik deze burrito heb gegeten bij een local diner in San Francisco. Het is wel een flinke koolhydratenbom om de dag mee te starten, maar daarna heb je dan ook tot de lunch geen trek meer. Alles wat je nodig hebt voor je ontbijt, maar dan in een warme tortilla met kaas. Raar genoeg serveerden ze er ook nog eens pancakesiroop bij. Ideaal voor de zondagmorgen.
 
1. Snijd de bacon in grove stukken. Verwijder het vel van de chorizo en snijd in blokjes. Snijd het chipolataworstje in stukjes en de aardappels in blokjes.
 
2. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak op middelhoog vuur de bacon, chorizo en chipolata gaar. Laat het vlees uitlekken op keukenpapier.
 
3. Doe nog wat olie in de pan en bak de aardappel samen met de paprikapoeder en het zout goudbruin. Zet opzij tot verder gebruik.
 
4. Maak de pan schoon met keukenpapier. Klop de eieren los met een scheutje water en zout naar smaak, giet in de bakpan en met een houten spatel roer je het ei bijna gaar, dat het nog een klein beetje nattig is.
 
5. Verwarm de tortilla’s in een pan zodat ze soepel worden. Verdeel het vlees, de aardappels en roerei gelijkmatig over de tortilla’s. Garneer met Pico de Gallo, avocado of Chunky Guacamole en de geraspte kaas. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan de tortilla helemaal op. Leg de tortilla’s met de naad naar beneden in een hete bak/grillpan en draai ze rond zodat ze nog een bruin kleurtje krijgen en de kaas binnenin smelt. Rol in aluminiumfolie en serveer meteen.
 
Tip: Je kunt alle soorten kaas gebruiken. In principe kies ik altijd Arla Apetina geraspte mozzarella/cheddar. Dat zijn mijn favorieten en ze smelten mooi.

Chunky guacamole:
  
1. Halveer de avocados waarbij je om de pit heen snijdt, verwijder de pitten en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Prak met een vork heel licht de avocado’s grof. Snipper de ui fijn. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander grof. Voeg ui, tomaat, lente-ui en koriander samen met het limoensap toe aan de avocados en roer door. Breng op smaak met peper en zout en eventueel met extra limoensap. Zet een halfuurtje in de koelkast om op smaak te laten komen.
 
2. Lekker in een burrito, op een taco of als dip bij tortillachips.
 
Pico de Gallo:
 
1. Snijd de ui en de knoflook heel fijn met een mes, doe in een kleine kom en voeg de helft van het limoensap toe en het zout.

2. Halveer de chilipeper en verwijder de zaadlijsten als je niet van te pittig houdt. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de tomaten in vieren en verwijder een deel van de kern maar niet de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de koriander grof en doe dit allemaal bij de ui en knoflook. Roer er een scheutje olijfolie doorheen en breng op smaak met extra limoensap en zout. Laat een uurtje in de koelkast staan zodat de smaken zich vermengen.

3. Heerlijk in burrito en taco en als dip bij tortillachips.

Dit recept komt uit het boek 'Menno’s superheroes kookboek’ van Menno de Koning (€24,99, Kosmos Uitgevers). 



Krankzinnige burger


Grill deze krankzinnig lekkere burger van Jamie Oliver op de BBQ!