Boffert met paddenstoelen & stroopsaus

Boffert met paddenstoelen & stroopsaus

Trommelkoek, ofwel boffert of poffert, is een traditioneel gerecht uit de noordelijke provincies. Deze hartige variant van een poffert-recept met tijm en gebakken paddenstoelen wordt au bain-marie in de oven gestoomd in een trommelkoek- of tulbandvorm. Voor de finishing touch overgiet je de boffert met een toffeesaus van gekaramelliseerde appelperenstroop en balsamicoazijn. We hopen dat je dit poffert-recept gaat maken, want we gunnen je een taartbordje geluk!

Bereiding



1 Pel voor de stroopsaus de teentjes knoflook, blancheer ze in kokend water en laat uitlekken. Snijd de knoflook dan grof. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak hierin de knoflook in 3 minuten glazig. Voeg de appelperenstroop toe, roer goed en laat op middelhoog vuur karamelliseren. Blus de saus af met de balsamicoazijn en 100 ml water. Voeg dan de tijmblaadjes en het zout toe, en laat nog 5 minuten zachtjes koken.

2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng het bakmeel, de eieren, karnemelk, kaas, het mosterdpoeder, zout en de uitgelekte paddenstoelen in een grote kom. Klop het mengsel met een elektrische mixer op middelhoge snelheid tot een stevig beslag. Roer dan de gesmolten boter er voorzichtig door. Zet apart.

3. Vet de tulbandvorm (of trommelkoekvorm) plus het deksel in met wat gesmolten boter en bestrooi met paneermeel. Sluit de vorm af met het deksel en schud goed zodat de hele vorm bedekt is met paneermeel. Vul de vorm dan voor ⅔ met beslag en leg het deksel erop. Vul een braadslee tot 2 vingers hoog met kokend water, zet de tulbandvorm erin en bak hem 45 minuten in de voorverwarmde oven. Giet er tussentijds kokend water bij als het water in de braadslee snel verdampt.

4. Neem de tulbandvorm uit het hete water, haal het deksel eraf en leg een bord ondersteboven op de vorm. Keer de trommelkoek om en schud heel voorzichtig tot je voelt dat-ie loskomt. Verwijder de vorm, snijd de trommelkoek in plakken en serveer met de stroopsaus.

Credits  Fotografie Maarten van der Wal – Styling en productie Marian Flint – Recepten en foodstyling Ingmar Niezen
 

Voor 12 personen

  • 1 bol knoflook, teentjes los
  • 1 el olijfolie
  • 4 el appel-perenstroop
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • ½ tl zout


Voor het brood 

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren 
  • 175 ml karnemelk
  • 100 g oude, harde geitenkaas, geraspt 
  • 1 tl mosterdpoeder 
  • 1 tl zout
  • 15 g gedroogde paddenstoelen, geweld
  • 50 g gesmolten roomboter, plus extra
  • 50 g paneermeel extra een tulbandvorm van ca. 1½ liter met deksel (of trommelkoekvorm)




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief