Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Bereiding

Dit recept is heerlijk voor koude dagen! De goudentip: zorg dat je de tijd hebt zodat je het vlees lekker kunt laten sudderen op laagvuur. Dan wordt het sowieso genieten van deze klassieker!

1. Verhit de oven tot 170 °C / hetelucht 150 °C.

2. Verwijder het harde vet van het vlees en snijd het vlees in stukken van 4 cm. Bestrooi ze heel goed met zout en vers gemalen zwarte peper. Verwijder ook het zichtbare vet van het spek en snijd het spek zelf in reepjes van 2 cm breed.

3. Verhit de olie in een grote, vlamvaste stoofschaal. Bak het vlees en het spek op middelhoog vuur in 3 minuten aan alle kanten lichtbruin. Keer het af en toe.

4. Doe de ui en knoflook bij het vlees en bak ze 2 minuten mee. Overgiet alles met de wijn en roer er de tomatenpuree en 500 ml koud water door. Verkruimel er het bouillonblokje boven, doe de kruiden erbij en breng alles aan de kook. Roer goed, leg het deksel erop en zet de schaal 1½ uur in de oven.

5. Schil intussen de sjalotten. Doe ze in een hittebestendige kom met zo veel kokend water dat ze onderstaan. Laat ze 5 minuten staan en giet ze af. Wacht tot de sjalotten wat zijn afgekoeld en snijd de worteltjes eraf, en wel zo dicht bij het uiteinde dat ze niet uit elkaar vallen. Houd ze apart.

6. Haal de schaal uit de oven en roer de sjalotten en champignons door het vlees. Zet het geheel nog eens 45 minuten in de oven of tot alles helemaal gaar is.

7. Maak een glad papje van de maïzena en 2 eetlepels koud water en roer het door het vlees. Zet de schaal 1-2 minuten op het fornuis en laat de saus binden; roer af en toe maar niet te veel, anders kan het vlees uit elkaar vallen.

8. Breng alles op smaak, bestrooi het met peterselie en geef er kleine porties rijst of aardappelpuree en sperziebonen bij.

Dit recept komt uit het boek ‘Echte mannen dieet deel 2’ van Dave Myers (€6,99, Kosmos Uitgevers). 

Voor 6 personen, 60 minuten:

  • 1,25 kg goed stoofvlees van een rund, liefst van de hals
  • 150 g mager ontbijtspek (in ca. 5 plakken)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 middelgrote uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 300 ml rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 grote laurierblaadjes
  • 3 volle takjes tijm
  • 400 g kleine sjalotten
  • 250 g kleine kastanjechampignons, schoongeveegd en doormidden
  • 2 eetlepels maïzena
  • vers gehakte peterselie (eventueel)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief