Bladgroente & eieren

Bladgroente & eieren

Bladgroente en eieren – dat is natuurlijk geen nieuwe combinatie, maar de liefde die Grieken hebben voor het klaarmaken van eieren met bladgroente van het seizoen is ongeëvenaard. Bijna elke maaltijd in mijn yiayia Maroulla’s huis wordt opgevrolijkt met een bord hiervan. Het is niet echt een recept, meer een idee, en natuurlijk kan het worden aangevuld met wat je maar wilt. Maar om eerlijk te zijn is de eenvoud van dit gerecht juist erg welkom in een tijd waar eieren meestal worden gegarneerd met chilisaus, een plakje avocado of een ander ‘trendy’ ingrediënt.

Bereiding

1. Was de bladgroente grondig; zorg dat er geen vuil meer aan hangt. Snijd harde steeltjes af. Snijd de blaadjes grof en leg ze weg. Pel de knoflook en snijd samen met de lente-uitjes fijn. Trek de blaadjes van de kruiden. Halveer de chilipeper als je die gebruikt, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn.

2. Schenk 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en zet deze op middellaag vuur. Bak de lente-uitjes en knoflook 3-4 minuten tot ze zacht worden maar laat ze niet kleuren. Voeg de grof gesneden bladgroenten toe aan de pan, schep om en leg het deksel op de pan. Verwarm 5 minuten tot de blaadjes zijn geslonken.

3. Klop intussen in een grote mengkom de eieren los met een flinke snuf zout en peper. Snijd de kruiden fijn, voeg het grootste deel ervan toe aan de eieren en klop ze erdoor. Als de bladgroenten klaar zijn, schenk je de eieren erbij en roer je ze erdoor. Blijf roeren en bakken tot je romig roerei hebt en haal dan de pan van het vuur. Knijp wat citroensap over het roerei, bestrooi met de rest van de kruiden en de fijngesneden chilipeper en serveer meteen.

Horta/wilde bladgroente: horta is waarschijnlijk het Griekse woord waar ik de meeste vragen over krijg. Wat is horta en waar kunnen we het vinden? Horta is een overkoepelende term voor wilde bladgroenten, onkruid zelfs, planten die in de berm groeien of in de bergen. Het is niet een enkele soort plant – het kan een paardenbloem zijn, amarant, wilde rucola, brandnetels, tordylium, sareptamosterd… Het is een lange lijst. In werkelijkheid zijn de meeste hiervan niet beschikbaar voor veel mensen, maar laat je niet ontmoedigen: meestal kan horta gewoon worden vervangen door spinazie of snijbiet.

Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met recepten uit Cyprus. Het hele weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Ontbijt voor 4 personen

  • 200 g horta (zie kader bij bereidingswijze) of 200 g snijbiet of 4 grote handen bladgroente van het seizoen – gebruik ook paardenbloem bladeren, amarant en/of rucola
  • 4 tenen knoflook
  • 6 lente-uitjes
  • 1 bosje zachte kruiden – combinatie van peterselie, munt of dille
  • 1 groene chilipeper (optioneel)
  • olijfolie
  • 8 grote eieren
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • ½ citroen, uitgeperst

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief