Brioche kan a real pain in the arse zijn. Je moet veel zachte boter door het brooddeeg kneden. In een geïnspireerd bakmoment vroeg ik me af of ik gesmolten boter zou kunnen toevoegen en het deeg in de koelkast kon zetten om op te stijven. Hoor je die (Franse) bakkers al gillen: ‘Ça va pas la tête ou bien?’ (Ben je van de ratten besnuffeld?). Maar het werkt fantastisch. Bovendien is het een van de meest eenvoudige broden in dit boek: je hoeft het niet eens te kneden. Wil je indruk maken? Dan is dit je nieuwe geheime wapen.
Voor 1 brioche.
Voorbereiden: 15 minuten.
Rijzen: 3 uur en 30 minuten, plus 1 nacht tot 3 dagen in de koelkast.
Bakken: 40 minuten.
*Kwasten met een kop koffie voor glazuur: Dit is een Deens trucje dat ik helemaal heb omarmd! Vaak wordt een ei-melk- of ei-watermengsel gebruikt om een brood te glazuren. Dat vind ik minder geschikt, want ik blijf dat ei proeven in het eindresultaat en dat vind ik niet lekker. Bovendien brandt een ei-glazuur vaak aan. Een vers gezette kop koffie gebruik je om de bovenkant van je brood te kwasten voordat je het in de oven schuift. Het geeft een mooi donkere glans, brandt niet aan en je proeft de koffie niet terug.