Beste Buiksloterbakery Brioche

Beste Buiksloterbakery Brioche

Brioche kan a real pain in the arse zijn. Je moet veel zachte boter door het brooddeeg kneden. In een geïnspireerd bakmoment vroeg ik me af of ik gesmolten boter zou kunnen toevoegen en het deeg in de koelkast kon zetten om op te stijven. Hoor je die (Franse) bakkers al gillen: ‘Ça va pas la tête ou bien?’ (Ben je van de ratten besnuffeld?). Maar het werkt fantastisch. Bovendien is het een van de meest eenvoudige broden in dit boek: je hoeft het niet eens te kneden. Wil je indruk maken? Dan is dit je nieuwe geheime wapen.

Ingredienten

1. Doe de patentbloem, het zout en de gist in een grote mengkom.

2. Klop de eieren, honing, gesmolten boter en het water in een andere kom en spatel het mengsel door de droge ingrediënten.

3. Dek af en laat 2 uur staan op kamertemperatuur. Zet het daarna een nacht in de koelkast (het kan zelfs tot 3 dagen blijven staan).

4. Vet een broodblik in. Schraap het deeg uit de kom, leg het op een licht bebloemd werkvlak en rol het op tot een dikke worst. Vouw de uiteinden eronder en leg hem in je broodblik. Dek af en laat 1 uur en 30 minuten rijzen.

5. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kwast de bovenkant van het deeg in met koffie, snijd of knip het brood in en bak het 40 minuten in de oven. Laat het brood minstens 30 minuten afkoelen op een rooster.

Tip: Het deeg is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dat biedt perspectieven voor het weekend. Voeg een handvol cranberry’s of bosbessen toe voor een andere smaak en look.

Voor 1 brioche.

Voorbereiden: 15 minuten.

Rijzen: 3 uur en 30 minuten, plus 1 nacht tot 3 dagen in de koelkast.

Bakken: 40 minuten.

  • 290 gr patentbloem
  • 1 theel. fijn zout (kan iets minder, naar wens)
  • ¾ theel. instant gist
  • 2 eieren
  • 1½ eetl. honing
  • 85 gr boter, gesmolten en iets afgekoeld
  • 85 ml water
  • kopje koffie, voor het glazuur*

*Kwasten met een kop koffie voor glazuur: Dit is een Deens trucje dat ik helemaal heb omarmd! Vaak wordt een ei-melk- of ei-watermengsel gebruikt om een brood te glazuren. Dat vind ik minder geschikt, want ik blijf dat ei proeven in het eindresultaat en dat vind ik niet lekker. Bovendien brandt een ei-glazuur vaak aan. Een vers gezette kop koffie gebruik je om de bovenkant van je brood te kwasten voordat je het in de oven schuift. Het geeft een mooi donkere glans, brandt niet aan en je proeft de koffie niet terug.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief