Beer can chicken

Beer can chicken

“Dit recept is mijn eigen versie. Uiteraard kun je een rub naar keuze gebruiken, of smaakmakers zoals rozemarijn, of gewoon wat zout en peper. Gebruik een klein bierblikje en kruis de kippenbouten vooraan – jawel, in yogahouding! – zodat de kip gemakkelijk op de barbecue past. De bouten zitten dan ook dichter bij de vlammen dan de borst, die dus niet zal uitdrogen. Bovendien houden de bierdampen uit het blikje de binnenkant van de kip goed vochtig. Het resultaat is een lekker sappig stukje vlees met een originele presentatie… Een ideaal recept voor beginners, om indruk te maken op elke gast!”, aldus Raphael Guillot in De perfecte barbecue.

Bereiding

1. Maak je barbecue klaar om de kip indirect te grillen.

2. Verbrand de resterende pluimen en het overtollige vet van de kip (vooral rond de nek).

3. Open een blikje bier en drink het voor de helft leeg. Schep 1 eetlepel Rafa’s Rub in het blikje en maak bovenaan enkele gaatjes, zodat de bierdampen straks gemakkelijk kunnen ontsnappen.

4. Bestrijk de hele kip met olijfolie.

5. Wrijf de kip rondom in met Rafa’s Rub (en stop ook wat in de kip).

6. Stop het blikje in de stuit van de kip. Zet een aluminium druipbak in het midden van de barbecue en verdeel de houtskool 50/50 aan weerszijden van de bak. Zet de kip met het blikje in het midden.

7. Laat indirect grillen tot de interne temperatuur van de kippenborst oploopt tot 82°C.

 

De gratis BBQ-special van Food and Friends is uit, bomvol BBQ-recepten, verhalen en tips! Download deze special hier nu gratis. Veel BBQ-plezier. 

Voor 4 personen, voorbereiding 10 minuten, bereiding 55 minuten.

  • 1 hele kip
  • 1 blikje bier
  • Rafa’s Rub*
  • olijfolie

Benodigdheden: aluminium druipbak

*Rafa’s Rub

  • 40 g zout
  • 3 el uienpoeder
  • 3 el paprikapoeder
  • 80 g suiker
  • 80 g kandijsuiker
  • 2 el oregano
  • 3 el knoflookpoeder

Meng alles in een potje en schuld goed.

Variaties:

  • Voor een pittige variant: voeg 1 el cayennepoeder toe.
  • Voor een Oosterse variant: voeg 2 el komijnpoeder toe.
  • Voor een Aziatische variant: voeg 2 el kerriepoeder toe.

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine