BBQ-tempeh burgertjes

BBQ-tempeh burgertjes

Oh, laat die BBQ-temperaturen maar komen voor deze BBQ-tempeh-burgertjes. Niets lekker dan buiten met in de ene hand een tang en in de ander een glas rosé. En als daar dan ook nog eens eten bij komt kijken waar je uren zoet mee bent (omdat je er geen genoeg van kunt krijgen), dan maak je ons niet gelukkiger. Ga maar hup de keuken in, deze BBQ-tempeh-burgertjes worden je nieuwe barbecuevriendjes.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

2. Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat. Besprenkel licht met de olijfolie en bestrooi met wat zout toe. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.

3. Maak in de tussentijd de tempeh burgertjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de wortel toe en bak een paar minuten mee. Voeg het gerookte paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak een paar minuten, of tot de wortel zacht is.

4. Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellinibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa. Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Is het juist te droog? Voeg dan een beetje olijfolie of wat water toe.

5. Maak van de massa acht tot twaalf kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer de burgertjes dan nog even in met wat BBQ-saus.

6. Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes in 3-4 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.

7. Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout naar smaak in een schaaltje en zet opzij.

8. Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst het burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op. Schep daarop wat van de yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in. Herhaal deze stap tot je alle burgertjes hebt gemaakt.

Credits fotografie Mitchell van Voorbergen

Voor 10-12 burgertjes (diner; glutenvrij (mogelijk); €1,01 p.p.)

Bereidingstijd: 30 min.

‘Broodjes’:

  • 3 grote zoete aardappels, in 20-24 plakken
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 3 tomaten, in plakken
  • 100 g sla naar keuze
  • 100 g plantaardige yoghurt
  • 2 el citroensap
  • ½ tl knoflookpoeder
  • peper en zout, naar smaak

Burgertjes:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 400 g tempeh, in blokjes
  • 400 g kikkererwten of cannellinibonen uit blik, uitgelekt
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 g glutenvrije havermout
  • 2 el sojasaus of tamari
  • 100 g vegan BBQ-saus
  • peper en zout, naar smaak

Tools: oven, koekenpan, keukenmachine, tapasprikkers


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief