Spekplaatkoek met kaas

Spekplaatkoek met kaas

Jord Althuizen: ‘Zal ik een spekplaatkoek maken?’ altijd als mijn moeder dit zei, gingen de oren van mij en mijn broer de lucht in en rolden we de mouwen alvast op. Want zodra de dampende schaal op tafel werd gezet, vergaten wij alles en iedereen om ons heen en knokten we om de laatste stukken. Een family recipe dus, dat op de toevoeging van wat bieslook na (sorry, ma) intact is gebleven; oven en bakplaat verwisselden we voor BBQ en skillet. De uienchutney die we nog hadden staan van een ander recept bleek een killer combo, dus die kun je er ook bij maken en eroverheen lepelen.

Bereiding

1. Pel voor de chutney de uien en snijd ze in kwarten. Verhit 1 eetlepel olie in een skillet en bak de uien op het snijvlak tot donkerbruin/zwart. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten toe. Laat langzaam garen tot de uien zacht zijn.

2. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Bekleed de skillet met bakpapier en verdeel het bladerdeeg over de bodem, waarbij je een opstaande rand vormt.

3. Duw de overlappende randjes goed op elkaar en prik de bodem in met een vork. Verkruimel het beschuit en verdeel het over het bladerdeeg; dit vangt het vocht op en geeft een krokantere bodem. Beleg de bodem achtereenvolgens met de plakken spek en kaas.

4. Klop de eieren los met de zure room en roer er wat zout en peper en het paprikapoeder en bieslook door. Verdeel het mengsel over de kaas. Zet de skillet op het rooster van de BBQ en sluit de deksel. Bak de spekplaatkoek in ongeveer 30 minuten gaar, tot het bladerdeeg krokant en de vulling goudbruin is. Rol je mouwen op, serveer de spekplaatkoek met de lauwwarme uienchutney en gebruik je ellebogen om je tafelgenoten op afstand te houden terwijl je stuk na stuk verorbert.

Voor 8 personen

Voorbereiding 10 minuten, bereiding 30 minuten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg van 12 x 12 cm
  • 1 beschuit
  • 8 plakken ontbijtspek
  • 150 g kaas, in plakken
  • 2 eieren
  • 4 el zure room
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 mespuntje paprikapoeder 1 el fijngehakt bieslook

Uienchutney

  • 10 uien
  • 1 el olijfolie
  • 5 el bruine basterdsuiker
  • 7 knoflooktenen
  • 300 g boter
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 stuks steranijs
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Benodigdheden

  • skillet
  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • bakplaat

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine