Basis-ciabatta

Basis-ciabatta

Dit is een basisrecept voor ciabatta dat je kunt bijschaven naar je eigen smaak. Wil je een wat losser deeg met een luchtige textuur, voeg dan de 50 ml water toe in de tweede stap (in totaal 400 ml). Wil je een deeg met een compacte textuur dat je goed kunt vormen, laat dan de 50 ml water in stap 2 weg (in totaal 350 ml). 

Ingredienten1 Doe het meel in de kom van de keukenmachine en zet de deeghaak erin, of doe het meel in een grote kom als je met je handen gaat kneden.

2 Vul een andere kom met 350 ml water en roer de gist en het zout erdoor. Giet het mengsel bij het meel samen met 50 ml warm water (voeg dit niet toe als je een compacte textuur wilt) en meng op een lage stand in de keukenmachine (of met een houten lepel in de kom), tot een kruimelig deeg.

3 Zet de keukenmachine op een hogere stand en kneed het ciabattadeeg zo’n 6 minuten, tot het glad en elastisch is ‒ het klopt dat het mengsel vrij nat is, zeker als je 50 ml extra water hebt toegevoegd in stap twee. Gebruik je geen mixer, kneed het deeg dan 10 minuten met je handen op een met meel bestoven werkvlak tot het glad en elastisch is ‒ als het plakkerig aanvoelt en daardoor moeilijk te kneden is, kun je je handen invetten met een klein beetje olijfolie.

4 Vet een kom in met wat olijfolie, leg het deeg erin en dek af met ingevette plasticfolie. Laat het op een donkere, koele plek ongeveer 2 uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld ‒ je kunt het deeg ook 24 uur laten rijzen in de koelkast.

5 Keer het deeg voorzichtig om (zonder er lucht uit te drukken) op een met olie ingevet werkvlak. Vet je handen ook in met olijfolie en vorm er 2 langwerpige broden van, of 6-8 kleine broodjes door het deeg in porties op te splitsen en er ronde broodjes van te vormen. Vet een bakplaat in en leg de broden erop ‒ zorg dat er voldoende ruimte tussen de broden zit, zodat ze elkaar niet raken als ze in de oven uitzetten. Dek ze weer losjes af met ingevette plasticfolie en laat ze 1 uur op een warme plek staan, tot ze minimaal een derde in omvang zijn gerezen.

6 Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak kleine ciabattabroodjes ongeveer 20 minuten en grote 30-35 minuten, of tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt. Laat de broden op een rooster afkoelen voordat je ze belegt.

Per portie 315 kcal, 3,2 g vet (0,5 g verzadigd), 9,6 g eiwit, 66 g koolhydraten, 0,4 g suikers

 

Voor 2 grote broden óf 6-8 broodjesof panini’s 

– 500 g witbroodmeel, plus extra

– 350-400 ml water

– 2 tl droge gist

– 2 tl fijn zeezout


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief