Appeltaart met zoute karamel

Appeltaart met zoute karamel

Deze appeltaart heeft een geheim ingredient: zoute karamel! Zorg ervoor dat je de taart goed laat afkoelen voor je hem snijdt, anders valt hij uit elkaar. 

Ingredienten

1 Verwarm de oven voor op 190 ºC.

2 Meng voor het deeg het meel en zout in een grote kom. Wrijf met je vingertoppen de koude boter door het meel tot het geheel op broodkruimels lijkt. Tot dit punt kun je ook de keukenmachine gebruiken en de kruimelige massa in een kom doen.

3 Voeg de suiker, het losgeklopte ei en de rasp bij het mengsel en kneed alles licht tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van, leg terug in de kom en dek af mat plasticfolie. Leg het deeg in de koelkast tot je de taart gaat maken

3 Voor de zoute karamel kook je de suiker en het water samen op laag vuur tot de suiker is opgelost. Let op: niet roeren! Probeer de pan een beetje te schudden zodat de suiker bedekt is met water. Zodra de suiker is opgelost voeg je boter toe en laat je het even zachtjes koken tot het suikerbotermengsel koperkleurig is en haal dan direct van het vuur. (Zodra de karamel begint te roken is het verbrandt en moet je opnieuw beginnen). Voeg de room voorzichtig toe. Pas op dat je je niet verbrandt, want door de room gaat de karamel flink bubbelen.
 
4 Roer alles goed door op een laag vuurt en voeg wat zeezout toe. Haal van het vuur en laat de karamel afkoelen.
 
5 Voor de appelvulling knijp je de citroenen uit in een grote kom. Maak de appels schoon en snijd ze in dunne plakken. Voeg toe aan het citroensap, meng even en zet apart. Meng in een aparte kom de suiker, bloem, kaneel, nootmuskaat in een kom. Strooi het over de appels heen en mix alles goed. 

6 Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de taartvorm ermee. Maak van het resterende deeg repen voor over de taart on steek er vormpjes uit om de taart mee te versieren. Leg het eerste laagje appels in de vorm met minimale ruimtes tussen de appels. Schenk nu 1/3 van de karamel over de appels heen. Voeg hierna nog een laagje appels toe en weer een laagje karamel. Herhaal alles nog een keer tot de taart vorm helemaal vol is. 
 
7 Bedek de bovenkant van de taart met de stroken deeg. Bestrijk de bovenkant met het eiwitwater en bestrooi  met een beetje suiker en zoutvlokken zodat de taart straks in de oven lekker bruin en knapperig wordt. 
 
8 Bak de taart ongeveer 20 minuten onderin je oven. Daarna verplaats je de taart naar het midden van je oven en bak je hem ongeveer 25 tot 35 minuten verder op 160 tot 175 ºC. Test de appels op gaarheid door erin te prikken met een vork. 

9 Laat de taart minsens 1 uur afkoelen voor je hem aansnijdt.

Recept via wolvestable.com

Voor 10 stukken
Voor het deeg
– 300 g zelfrijzend bakmeel
– ¼ tl zout
– 200 g koude boter, in blokjes 
– 150 g fijne kristalsuiker
– 1 ei, losgeklopt met 1 el water
– raps van ¼ citroen, liefst bio
Voor de appelvulling
– 4 citroenen
– 6 medium grote appels (zoals Golden Delicious of Granny Smith)
– 65 g suiker 
– 2 el bloem
– 1/4 tl kaneel
– 1/8 tl nootmuskaat
Voor de zoute karamel
– 200 g witte suiker
– 60 ml water
– 100 g boter
– 120 ml slagroom
– 1½ tl zeezout

Om de taart mee af te maken
– 1 eiwit met 1 tl water, gemixt
– suiker om over de taart heen te strooien
– 1 tl zeezout (vlokken)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief