Wat voedingswaarde betreft bestaat er een enorm verschil tussen een zelfgemaakte taart met verse ingrediënten en een exemplaar dat je in de supermarkt koopt. Heb je iets te vieren? Maak dan zelf iets lekkers en geniet ervan (zonder je schuldig te voelen).
1. Verwarm de oven voor op 170 o C. Week de dadels en abrikozen 15 minuten in warm water. Giet af maar bewaar 3 eetlepels van het vocht.
2. Meng het havermeel met alle overige ingrediënten voor de bodem in een ruime kom en kneed dit tot een balvormig deeg. Laat een paar minuten staan. Bekleed een spring- of quichevorm met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem met de muis van je hand en maak een opstaande rand. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Zet 30 minuten in de oven en laat dan even afkoelen.
3. Maak ondertussen de vulling: doe 50 gram van de pecannoten in je keukenmachine en maal grof. Doe de abrikozen, dadels, vanille en 3 eetlepels weekvocht erbij. Laat enkele seconden draaien tot een kleverige pasta. Schep de pasta op de iets afgekoelde bodem en verdeel met de bolle kant van een lepel. Rooster de overgebleven 150 gram pecannoten licht in een ruime koekenpan. Bedek de taart hiermee en druk licht aan.
4. Voor de karamel: doe de ahornsiroop in een steelpannetje en zet dat op laag vuur. Voeg de kaneel toe en roer goed door. Verdeel met een klein lepeltje over de noten. Snijd in 12 kleine puntjes en geniet.
Credits fotografie: Eva Snijders / Loof
Vulling en top
Karamel
Verder nodig: taartvorm van 26 cm