Met deze havermoutmuffins begin jij je dag vol energie

18 maart

Met een agenda vol verplichtingen, van werkvergaderingen tot het afzetten van kinderen op school, heb je geen tijd om al te lang bezig te zijn met een voedzaam ontbijt. Hoe handig is het dan om op de vroege ochtend al een gezond ontbijt klaar te hebben staan? Met deze havermoutmuffins kan jij je dag vol energie beginnen.  

Bomvol voedingsstoffen

Voor wie snel een gezond ontbijt wil eten in de ochtend, zijn havermoutmuffins een perfecte oplossing. Havermout geeft je een gezonde dosis langzame koolhydraten, maar zit ook bomvol verschillende vitamines en mineralen, zoals ijzer, zink vitamine B1 en B5. Dat havermout rijk is aan vezels weten veel mensen al, maar havermout bevat ook een type vezel genaamd bètaglucaan, die kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Dus het is ook nog eens goed voor je hart. Door (plantaardige) melk toe te voegen aan het muffinbeslag, krijg je een goede eiwitboost in de ochtend. Voor nog wat extra eiwit en voor een lekkere smaak, kan je nog een schepje eiwitpoeder toevoegen. Al die eiwitten en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, zodat jij nog langer door kunt.  

Eindeloos varieren

Het basisrecept is suikervrij en wordt gezoet door de geprakte banaan en het verse fruit. Mocht je toch behoefte hebben aan iets meer zoetheid, dan kan je met een scheutje honing gemakkelijk de muffins pimpen. Met onderstaand basisrecept kan eindeloos gevarieerd worden. Voeg bijvoorbeeld een beetje cacaopoeder en stukjes chocolade toe voor een zoete kick in de ochtend, of rasp de schil van een sinaasappel door het beslag voor een extra frisse muffin. Of tover de muffins om tot appeltaartmuffins door een geraspte appel, rozijntjes en een snuf kaneel aan het beslag toe te voegen. Laat je creativiteit de vrije loop.

Ingredienten

  • 2 kopjes havermout
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 kopjes melk naar keuze (zoals amandel-, haver- of sojamelk)
  • 1 banaan, gepureerd
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 kopje bessen of rood fruit (zoals bosbessen, frambozen en bramen)
  • ½ kopje gehakte noten (zoals amandelen, walnoten en pecannoten)
  • Honing of ahornsiroop naar smaak (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een muffinvorm in met wat olie of gebruik papieren muffinvormpjes.
  • Meng in een grote kom de havermout, chiazaad, melk, gepureerde banaan en vanille-extract tot alles goed gecombineerd is.
  • Verdeel het havermoutmengsel over de muffinvormpjes.
  • Voeg in elk muffinvormpje een handje fruit toe en bestrooi met gehakte noten.
  • Bak de havermoutmuffins in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de havermoutmuffins afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief