Kyra de Vreeze wil je verwonderen met haar boek vegan

7 november

Deze week is het veganweek. We willen je laten zien dat plantaardig eten hartstikke lekker kan zijn! Vandaag schuiven we aan bij vegan-expert Kyra de Vreeze, die dit jaar het kookboek vegan. schreef.

Kyra is geleidelijk aan vegan gaan eten. ‘Als kind van drie wilde ik al geen vlees, omdat ik de smaak en de structuur verschrikkelijk vond. Als tiener at ik op een gegeven moment bijna veganistisch – honing en kwark waren het enige dierlijke in mijn dieet. Op mijn zevenentwintigste besloot ik helemaal vegan te gaan. Dat heb ik vier jaar gedaan. Nu eet ik nog steeds plantaardig, maar niet strikt veganistisch. Dat werkt het beste voor mij.’
 
Levensfase
Kenmerkend voor Kyra’s aanpak is dat ze niet het dieet, maar haar lichaam centraal stelt. ‘Als je veganistisch wilt gaan eten, kun je dat beste doen op basis van je levensfase. Toen ik zwanger werd, schreeuwde mijn lichaam bijvoorbeeld om wat extra stevigheid. Geklaarde boter en rauwmelkse yoghurt waren voor mij toen echt nodig om mijn kindje te laten groeien. Na de bevalling, en nadat ik was gestopt met het geven van borstvoeding, merkte ik dat mijn behoefte aan die producten weer minder werd. Je lichaam geeft dus vaak wel aan of je dierlijke producten nodig hebt of niet.’
 
Pastinaak
Hoewel het niet Kyra’s doel is om haar omgeving te overtuigen van de vegan lifestyle (‘Ik wil vooral laten zien hoe leuk het is om te koken met pure ingrediënten!’), ziet ze wel dat steeds meer mensen bewust omgaan met hun eten. ‘We denken met z’n allen steeds meer vanuit groenten. Dat gebeurt in de culinaire wereld, maar ook gewoon thuis. Het groente-aanbod wordt daardoor steeds groter. Tien jaar geleden kon je echt nog geen pastinaak in de supermarkt kopen, maar inmiddels is er niets ‘vergetens’ meer aan vergeten groenten. Bovendien kunnen we tegenwoordig zelf dingen opzoeken op internet en hebben we dus geen experts meer nodig die ons vertellen hoe iets zit. Daarom willen we nu steeds vaker weten wat er in ons eten zit.’

Verwonderen
Om al die bewuste eters te inspireren, verzamelde Kyra haar beste recepten in haar eerste kookboek vegan. ‘In veel veganistische boeken kom je dezelfde recepten tegen. In bijna allemaal staat wel een vegan hamburger of een recept voor blissballs. Mijn boek is anders: ik wil je verwonderen met smaakcombinaties die je van je sokken blazen, zonder dat het ingewikkeld wordt. Naast een aantal feestelijke recepten vind je in het boek daarom allerlei recepten voor doordeweeks, die stuk voor stuk lekker én verrassend zijn. Je zult zien: als je goeie ingrediënten gebruikt, heb je echt maar vijf ingrediënten en vijftien minuten bereidingstijd nodig.’
 
Soja
Denk jij er ook over na om veganistisch te gaan eten? Kyra raadt je aan dat dan weloverwogen te doen. ‘Een veganistisch eetpatroon is meer dan alleen maar vlees of vis weglaten en verder niets veranderen aan hoe je normaal kookt. Je moet je maaltijd op een heel andere manier samenstellen om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Veel mensen zoeken het in sojaproducten, maar daar ben ik zelf niet zo van, omdat sojaproducten niet puur en onbewerkt zijn. Ik gebruik liever andere eiwitrijke producten, zoals zelfgemaakte amandelmelk of peulvruchten. Want er is nog zoveel meer wat lekker en voedzaam is!’

Kyra de Vreeze is natuurgeneeskundig therapeut, chef en foodfotograaf. Ze kookt al jaren veganistisch en is echt een pionier op dit gebied. Ze kookt met pure ingrediënten, liefst van het seizoen. De beste recepten van haar blog Kyra’s Kitchen zijn samengebracht in haar boek vegan. (€ 18,99, Kosmos Uitgevers).


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief