Kip vlinderen

27 juli

Vlinderen houdt in dat je de ruggengraat van de kip verwijdert, zo kun je de kip helemaal openvouwen en plat neerleggen. Op deze manier je een hele kip sneller en op verschillende manieren klaar – leg ‘m bijvoorbeeld op de grill of in een grote koekenpan. Omdat het vlees aan het bot blijft zitten, blijven de smaken en sappigheid subliem!  – perfect voor een barbecue. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunstje klaart.
 
 
HOE VLINDER JE EEN KIP? 


1 Verwijder eventuele organen en leg de kip plat neer, met de borstkant omlaag. Snijd een teveel aan vet weg. Glijd met een vinger over de rug van de kip om te voelen waar de ruggengraat precies zit. Houd een groot, scherp mes verticaal vast, steek de punt aan één kant van de ruggengraat in de kip en duw stevig omlaag, zodat de rest van het lemmet er in één beweging langs snijdt.

2 Snijd helemaal door de rug heen, maar zorg ervoor dat je niet door de borst snijdt. Herhaal dit aan de andere kant van de ruggengraat, waarbij je de palm van je hand stevig op de achterkant van het mes plaatst om zo nodig wat extra druk uit te oefenen.

3 Snijd dan verder langs beide zijden en verwijder de ruggengraat. Die kun je bewaren om bouillon mee te maken – als je daarvoor niet meteen de tijd hebt, leg je hem in de vriezer.

4 Draai de kip 180 graden en duw op het borstbeen voor een nog platter resultaat. Pak een kippenvleugel en voel waar het bovenste gewricht zit. Zet het lemmet van je mes erop en duw hard omlaag om er dwars doorheen te snijden. Doe dit ook aan de andere kant. Verwijder zo de punten van de vleugels en bewaar ook die voor de bouillon.

5 Nu is je gevlinderde kip klaar en kun je er je favoriete marinade of lekker veel kruidenboter  overheen strijken. Braad de kip dan 45–60 minuten in de oven op 180°C; steek een prikker in het dikste gedeelte en controleer of het sap dat eruit vloeit helder is.
 
TIP Je kunt de ruggengraat ook verwijderen met een gevogelteschaar in plaats van een mes; gewoon doen wat je het handigste vindt!

Wil je het recept van de afbeelding maken? Klik dan hier


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief