Is het altijd al een droom van je geweest om niet alleen een heerlijke cappuccino te kunnen zetten, maar ook allerlei andere soorten koffie tot in perfectie te beheersen? Dan schuilt er misschien wel een echte barista in jou! Niet voor niets zien we daarom steeds vaker dat mensen kiezen voor een luxe koffiemachine voor thuis of een koffieautomaat voor je bedrijf waarmee je heerlijke koppen koffie kunt zetten. Een goede kop koffie kan namelijk een enorm verschil maken in hoe jij de dag begint. Het is daarom dus ook belangrijk om als werkgever te investeren in een goede koffieautomaat, maar ook thuis te kiezen voor kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat jij straks als geen ander weet hoe je de lekkerste koffies kunt maken, leggen wij je uit hoe ook jij een barista kunt worden.
Om een echte barista te kunnen worden is het belangrijk om zoveel mogelijk kennis op te doen van koffie. Het lijkt namelijk vrij eenvoudig, maar als we alleen al kijken naar het aantal verschillende koffiebonen dat er zijn, dan snap je natuurlijk wel dat het belangrijk is om je hierin te verdiepen. Zo is het belangrijk dat je weet welke verschillende soorten koffiebonen er zijn, maar ook wat de herkomst is en hoe je bepaalde smaakprofielen kunt herkennen. Ook het branden van de koffiebonen is ontzettend belangrijk. Dit proces bepaalt namelijk uiteindelijk voor een groot deel de smaak. Omdat er ontzettend veel verschillende soorten koffies zijn, is het ook belangrijk om te weten hoe deze worden gezet. Hierbij moet je denken aan espresso, filter en nog veel meer mogelijkheden. Om het compleet te maken is het belangrijkste misschien wel het opschuimen van melk voor cappuccino’s en hoe je de verschillende vormpjes kunt maken.
Ervaring opdoen in de praktijk
Het worden van een goede barista lukt alleen wanneer je het vaak genoeg doet. Natuurlijk is de één er wat handiger in dan de ander, maar over het algemeen geldt ook hier dat het vooral een kwestie van ‘doen’ is. Zo is het aan te raden om lekker veel thuis te oefenen, maar om ook aan het werk te gaan in een koffietentje waarbij je dagelijks tientallen koppen koffie moet zetten. Zorg er daarnaast ook voor dat je regelmatig een cursus of workshop volgt, zodat je niet alleen op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, maar ook steeds meer technieken leert. Waar op kantoren met name snelheid geboden is en je het beste kunt investeren in een goede vriesdroog koffieautomaat, is het als barista juist de kunst om rustig de tijd te nemen voor het maken van de perfecte kop koffie.
Een echte barista heeft een passie voor koffie en wil graag de beste koffie serveren aan zijn gasten. Daarbij is het belangrijk dat je als barista precies weet wat de wens van de gast is en jij deze weet in te vullen met een heerlijke kop koffie. Uiteraard speelt daarnaast ook de techniek een belangrijke rol. Vooral bij het opschuimen van melk is dit belangrijk en ook het opbouwen van een latte zodat je de verschillende typische lagen goed ziet. Om het helemaal compleet te maken wordt er van een goede barista ook verwacht dat hij of zij creatief is om bijvoorbeeld nieuwe combinaties te bedenken, maar ook de gast continu te blijven verbazen met allerlei leuke figuurtjes in de cappuccino bijvoorbeeld.