Het wordt een ciderse zomer (met een zomerse cider)

1 mei

Het is bíjna weer zover hoor: hete zomerdagen, de zon hoog aan de hemel, jij relaxed op het terras met al je beste maten en een heerlijk koud glas cider in je hand. Zo’n cidertje is natuurlijk toch nét iets verfrissender dan zo’n gewoon pilsje, voor die absolute zomervibes. Maar eh, heb jij je weleens afgevraagd wat cider precies is, en waarom het nou zo’n fantastisch zomerdrankje is? Dat lees je hier!

Wanneer spreek je van een cider?

Ja, we weten allemaal wel wat cider is: zo’n verfrissend, licht alcoholisch biertje met een appel- of ander fruitsmaakje toch? Nou, eigenlijk klopt dat niet helemaal. Ten eerste is een cider namelijk eigenlijk helemaal geen biertje, maar eerder een type wijn. In dit drankje zitten namelijk geen granen, maar wel fruit. Ten tweede wordt cider standaard van appels gemaakt, en is cider die níet van pure ciderappels is gemaakt ook geen echte cider. Eigenlijk is het een soort alcoholische appelsap dus, maar wel met een wat betere reputatie.

Hoe weet je of je een echt goede cider te pakken hebt?

Een écht goede cider, hoe herken je die? Dat zie je aan het label! Een zogenaamde “real cider” is namelijk een cider waar minimaal 95% echte appel in zit. En nee, dat is dus niet altijd het geval, want veel ciders zijn tegenwoordig eerder gemaakt van appelconcentraat – smaakt prima hoor, tot je aan the real deal bent gewend. Real cider is wel een tikkeltje duurder, maar dan heb je ook echt wat goeds te pakken.

Andere soorten cider

Tja, een echt goede cider is dus 95% appel, maar je ziet op de markt ook wel andere cidertjes, zoals peer en andere fruitsmaakjes. Hoe zit dat dan?

Perencider

Ja, echte cider is altijd van appels gemaakt. However… naast die klassieke (appel)cider heb je ook perencider. Of eigenlijk perry, zoals dat ook wel genoemd wordt. Zo’n perry’tje is iets zoeter dan je van een klassieke appelcider zou verwachten en heeft een lekker sprankelend smaakje. Over of een perry een cider genoemd mag worden valt wel wat te twisten, maar maakt dat echt uit? Deze wil je zeker proberen als je nog eens op zoek bent naar iets bijzonders.

Fruitcider

Ook andere fruitciders zijn natuurlijk hartstikke bekend, met smaakjes als bosbessen, frambozen of vlierbloesem. Je zou kunnen zeggen dat deze ciders meer cider zijn dan een perry, aangezien appelcider nog steeds de basis vormt van deze drankjes. Er worden dus alleen nog wat extra vruchten aan toegevoegd voor een wat rijkere smaak met meer laagjes. Met fruitcider kun je écht losgaan wat allemaal nieuwe ervaringen betreft, dus eh, ben jij stiekem zo’n ciderpurist? Niet doen, fruitcider is het waard!

En cider bier dan?

Cider is geen bier, dat hoeven we vast niet te herhalen. Máár… er is wel zoiets als cider bier! Die kun je op zich vergelijken met een soort radlertjes, behalve dan dat hierbij appelcider aan het bier is toegevoegd in plaats van limonade. Dat zijn zeker wel echte alcoholische drankjes dus, die je echt wel een keer geproefd moet hebben als je normaal gesproken ook fan bent van cider én bier. Dus, vind je het deze zomer lastig om te kiezen tussen cider en bier? Ga dan vooral eens voor een combo van beide!

Nou, cheers hè?

Kan jij ook niet wachten om straks weer lekker terrasjes te pakken? We kunnen je wel alvast verklappen dat het een heerlijk ciderse zomer gaat worden, met de meest zomerse cidertjes! Want geef toe, het is wel weer echt die tijd van het jaar. Dus trek een appelcidertje open of waag je toch aan zo’n niet-klassieke fruitcider, dat maakt ons niks uit. We gaan er in ieder geval van genieten. Dus, hef je glas naar de zon en zeg het samen met ons: cheers, hè?


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief