Houd je van bakken en ben je benieuwd of je ook zelf brownies zonder gluten kunt maken? Zelfs als je ervaring hebt met het bakken volgens reguliere recepten kan glutenvrij bakken een uitdaging zijn. Waar het voor de hand ligt om glutenvrij meel te gebruiken, moet je er bijvoorbeeld ook op letten dat de chocolade glutenvrij is. En vergeet bovendien niet om de baktijd in de gaten te houden. Ontdek hier waar je verder allemaal aan moet denken en welke meelsoorten er geschikt zijn om brownies te bakken die glutenvrij zijn. Met een beetje oefenen lukt het je dan zeker om zelf ook deze populaire brownies te bakken.
De basisprincipes van glutenvrij bakken
Wanneer er geen gluten in het beslag zitten, heeft dit invloed op de structuur van het baksel. Gluten zorgen voor luchtige brownies. Dit behoud je door extra rijsmiddel aan het beslag toe te voegen. Een andere optie is om wat extra vezels in het beslag te doen, zoals psylliumvezels. Ook deze vezels geven een mooie structuur aan het deeg en ze zorgen bovendien voor wat elasticiteit. Houd er wel rekening mee dat je dan wat meer vocht toe moet voegen dan in het recept staat aangegeven. Als alternatief kun je xanthaangom gebruiken. Dit is een bindmiddel waar je heel weinig van hoeft toe te voegen voor wat extra elasticiteit.
Gewone bloem kan voor het bakken van brownies door diverse glutenvrije varianten worden vervangen. Meng bijvoorbeeld boekweitmeel met amandelmeel of kokosmeel. Er zijn volop glutenvrije meelsoorten te krijgen. Kijk vooraf wel goed of het meelsoort dat je kiest werkelijk glutenvrij is. Twijfel je of je deze varianten wel lekker vindt? Ontdek bij Nilsson’s Post heerlijke variaties op glutenvrije brownies.
Stappenplan voor de perfecte brownies die glutenvrij zijn
Voor het maken van deze brownies heb je een paar basis bakspullen nodig en een recept. Er zijn verschillende soorten recepten van brownies die allemaal dezelfde uitgangspunten hebben. Je gebruikt bijvoorbeeld:
– 200 gram donkere chocolade met een hoger percentage cacao, bijvoorbeeld 65%.
– 50 gram cacaopoeder
– 4 eieren
– 200 gram boter
– 225 gram bruine suiker
– 100 gram glutenvrije bloem
– eventueel een beetje zout
Verwarm de oven voor, vet de bakplaat in en bedek deze met bakpapier. Dit is belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat de brownie verkruimelt.
Voor het beslag smelt je eerst de boter en de chocolade in een pannetje au bain-marie. Klop daarna de eieren met de bruine suiker en het zout tot een luchtig geheel. Spatel daar de gesmolten chocoladeboter doorheen. Voeg dan de glutenvrije bloem toe, samen met de cacaopoeder. Als alles goed gemengd is en een luchtig beslag vormt, giet je het in de bakvorm. De brownies bak je veertig minuten in de oven. Laat het geheel na het bakken een half uurtje buiten de oven afkoelen, voor nog meer stevigheid. Dan snijd je ze in vierkantjes met een mes zonder kartels.
Variatietips en smaakcombinaties
Een gewone brownie is al een traktatie, maar je kunt nog allerlei smaken toevoegen. Dit doe je tijdens het maken van het beslag. Meng bijvoorbeeld stukjes walnoot of gedroogd fruit door het beslag. Een stukje framboos of kers combineert uitstekend met de chocoladesmaak. Karamelvulling of chocoladechips maken de smaak van de brownie nog voller. Vervang daarbij het gewone keukenzout door zeezout, voor een aanvullende smaaksensatie.
Verras jezelf en bak een lekkere brownie zonder gluten
Brownies zonder gluten bakken lukt zeker als je het recept goed volgt en er de tijd voor neemt om ze te laten afkoelen. Gebruik een mengsel van glutenvrij meel en varieer met lekkere toevoegingen voor een smaakvolle verrassing. Ben je op zoek naar inspiratie? Voor een uitgebreider assortiment en extra recepten kun je terecht bij Nilsson’s Post.