Food and Friends keukenhulp

11 april

Gezondheid & voedingswaarde:

  • De voedingswaarden kunnen iets afwijken van de aangegeven waarden. De grootte van porties is gebaseerd op de aanbevelingen in het recept en gaat niet uit van serveersuggesties.
  • Als je last hebt van coeliakie of een glutenallergie, lees dan eerst het etiket om vast te stellen dat producten geen gluten bevatten, al is het maar in de vorm van een toevoeging.

Bereidingstips en veiligheid:

  • Ovens verschillen onderling in temperatuur, zelfs die van eenzelfde merk. Lees de aangegeven temperaturen en baktijden als een betrouwbare aanwijzing, maar pas ze zo nodig altijd aan je eigen oven aan.
  • Zorg ervoor als je kip of kalkoen bereidt dat het vlees goed gaar is. Dit kun je het beste testen met een vleesthermometer. Houd de thermometer 2 minuten tussen de borst en dij (het dikste deel van de vogel) – een kip of kalkoen van goede kwaliteit moet minimaal 70 °C zijn, en een goedkope 82 °C. Als je geen vleesthermometer hebt, kun je testen of er helder vocht uit het vlees vloeit als je in de dij prikt en controleren of niets van het vlees nog roze is.
  • Als je boter en suiker klopt, moet het mengsel zeer licht van kleur en luchtig zijn. Dit lukt het beste met een elektrische mixer.
  • Snijd om tomaten te blancheren een kruisje in elke onderkant van de tomaat en dompel ze onder in een pan met kokend water. Laat ze 5 minuten liggen, of tot het velletje loslaat. Laat de tomaten afkoelen in ijswater en pel ze voorzichtig.
  • Wij testen of cakes gaar zijn door een houten prikker in het midden te steken; als de prikker er schoon weer uit komt, is de cake gaar.
  • Wees extra voorzichtig tijdens het koken van suiker of verhitten van olie voor frituren, én gebruik altijd een geschikte thermometer.
  • Was om een pot te steriliseren de glazen pot en het deksel (ver wijder de rubberen ring) en zet ze 20 minuten in de oven op 130 °C, tot ze helemaal droog zijn. Laat de rubberen ring 10 minuten in zacht kokend water liggen en haal hem er dan met een tang uit.

Richtlijnen voor ingrediënten:

  • Food and Friends adviseert om zoveel mogelijk voor een beter-levenkeurmerk of biologisch te kiezen als je vlees of kip koopt. En staat er vis op het menu, kies dan voor duurzaam gevangen vis met een MSC-keurmerk.
  • Verse groenten en fruit worden altijd eerst gewassen en schoongemaakt.

Aanbevolen inname voor energie en bepaalde voedingsstoffen (volwassenen):

Energie     8400 kJ/2000 kcal
Totaal vet   70 g
Verzadigde vetten 20 g
Koolhydraten 260 g
Suikers   90 g  
Eiwit  50 g
Zout 6 g

Omrekentabel: vloeistoffen

1 theelepel     5 ml
1 dessertlepel 12 ml
1 eetlepel    15 ml
1 shot    25 ml
1 klein wijnglas 125 ml
1 groot wijnglas 250 ml 250 ml
1 fl oz  30 ml
1 pint  568 ml

                         
Omrekentabel: oventemperaturen
 

Celsius  Fahrenheit    Ovenstand
110 °C 225 °F ¼
130 °C 255 °F ½
140 °C 275 °F 1
150 °C 300 °F 2
170 °C 325 °F 3
180 °C 350 °F 4
190 °C 375 °F 5
200 °C 400 °F 6
220 °C 425 °F 7
230 °C 450 °F 8

Voor een heteluchtoven verlaag je de temperatuur
met 10-20 °C

Omrekentabel: cups

  VS AUS
1 cup suiker   200 g  220 g
1 cup bloem   115 g  125 g
1 cup vloeistof  240 ml   250 ml

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis nieuwsbrief