Toast met avocadoboter en tomatensalsa

Toast met avocadoboter en tomatensalsa

‘De enige manier om een romige, smeuïge avocado nog romiger en smeuïger te maken is natuurlijk er wat romige, smeuïge boter aan toe te voegen. Maak u geen zorgen dat het een gevoel wordt van ‘te veel van het goede’ – de salsa doet wat alle goede salsa’s doen: een frisse smaak, pittigheid geven en evenwicht brengen aan alles waaraan hij wordt toegevoegd. Zorg voor een lekkere en goede rijpe avocado en ook dat de boter zo zacht is dat beide zich als vanzelf goed zullen mengen. Laat u niet verleiden de boter te laten smelten om het proces te versnellen, omdat hij hierdoor zou gaan schiften: zet de boter een paar uur bij kamertemperatuur. U kunt zowel de salsa als de avocadoboter een dag van tevoren maken als u wilt: zet ze beide afzonderlijk in de koelkast’, aldus Yotam Ottolenghi.

Bereiding

1. Doe de avocado en de boter met de helft van de limoenrasp, de helft van het limoensap en 1/2 theelepel zout in de kleine kom van een keukenmachine, of gebruik een staafmixer, en pureer alles glad. Schraap zo nodig regelmatig de wand van de kom schoon. Schep het avocadomengsel in een kleine kom, voeg twee derde van dragon en dille toe en meng alles. Zet de avocadoboter 10 minuten in de koelkast.

2. Meng voor de salsa de tomaten met de kappertjes, de overgebleven limoenraps, het overgebleven sap en de olijfolie en flink versgemalen peper. Zet de salsa tot gebruik opzij.

3. Gril of rooster het brood, wrijf de sneden aan één kant in met de snijkant van de knoflook. Laat het brood iets afkoelen en besmeer elke snede met de avocadoboter. Verdeel de tomatensalsa erop. Bestrooi de toast met komijnzaad en de overgebleven kruiden. Maal er nog wat peper over, besprenkel met olie en dien op.

Dit recept komt uit het boek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi (€29,99, Fontaine uitgevers).

Royale partie voor twee personen of een snack voor vier:

  • 2-3 goede rijpe avocado’s; op kamertemperatuur, vruchtvlees eruit geschept om 250 g te krijgen
  • 60 g boter; zacht geworden, in blokjes van 2 cm
  • 3 limoenen; rasp er 1,5 eetlepel schil af en pers er 1,5 eetlepel sap uit
  • 10 g. dragonblad; grofgehakt
  • 10 g. dille; grofgehakt
  • 200 g. cherrytomaatjes; in vieren
  • 2 theelepels kappertjes; fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie; plus iets extra voor erbij
  • 4 sneden zuurdesembrood (300 g)
  • 1 kleine teen knoflook; gepeld en geplet
  • zout en zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief