Groente- vindaloo met kip

Groente- vindaloo met kip

‘Ik was eens aan het koken met een aantal mensen uit de Goaanse gemeenschap in Leeds en leerde daar tot mijn verbazing dat de zeer populaire curry, vindaloo, weliswaar uit Goa afkomstig is, maar wel Europese wortels heeft. Het betreffende gedeelte van India is honderden jaren een Portugese kolonie geweest en het waren ook de Portugezen die azijn, en daarmee de vin (‘azijn’) in vindaloo (loo is ‘knoflook’) in Goa introduceerden. Met dit recept zet je een uitmuntende groentecurry op tafel waaraan je achteraf, voor de non-vegetariërs, eventueel wat vlees kunt toevoegen. Het is een perfect gerecht voor een gemengd diner – iedereen blij’, verteld Jamie Oliver.

Bereiding



1. Verhit de oven op 200 °C/gasovenstand 6.

2. Doe alle ingrediënten voor de pasta behalve de korianderblaadjes in een blender, hak ze fijn en schraap de pasta in een kommetje. Hak de tomaten in grove stukken, doe ze in de blender, doe er een flinke snuf peper en zout bij, hak ze fijn en zet ze apart voor later. Hussel de bloemkoolroosjes, de rode uien en de helft van de currypasta in een grote braadpan door elkaar. Giet er 600 ml water bij en zet de pan 40 minuten in de hete oven. Roer alles halverwege om. Snijd intussen de kip in reepjes ter grootte van een vinger, hussel ze door de rest van de currypasta, dek ze af en zet ze in de koelkast. 

3. Neem de pan na 40 minuten uit de oven en zet hem op het fornuis. Giet de kikkererwten af, doe ze samen met de fijngehakte tomaten en de bouillon in de pan en kook ze ongeveer 30 minuten op matig vuur, tot het mengsel de gewenste consistentie heeft. Verhit intussen een grillpan op hoog vuur. Prik de repen kip op 6 tot 8 metalen of houten spiesjes. Sprenkel er olijfolie over, strooi er van enige hoogte peper en zout over en bak ze 10-12 minuten in de hete grillpan, tot ze rondom goudbruin en gaar zijn. Sprenkel er een scheutje citroensap over, schud de pan flink heen en weer en schraap het kostelijke aanbaksel van de bodem. Leg de spiesjes op een bord, schenk er het sap uit de pan over en zet ze even apart.

4. Ga nu verder met de curry en prak de groenten een beetje fijn om de saus te binden.

5. Voeg de delicate groenten (maïs, doperwten, bonen en spinazie) pas de laatste 3 minuten toe, proef of de vindaloo goed op smaak is en doe er zo nodig nog wat kruiden of specerijen bij. Roer er een paar lepels yoghurt door, strooi er de apart gehouden blaadjes koriander en de gehakte verse Spaanse peper over (inclusief zaadjes om het extra pittig te maken) en zet de pan direct op tafel.

6. Serveer er een kom luchtige rijst, de kipspiesjes en andere bijgerechten naar keuze bij.

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).
 
 

Voor 6 tot 8 personen:



Voor de pasta:

  • 1 hele bol knoflook, de tenen losgemaakt en gepeld
  • 1 volle eetlepel (van elk) kurkuma en garam masala
  • 2 volle eetlepels rozijnen
  • 1 afgestreken theelepel (van elk) zeezout en gemalen komijn
  • 1 volle theelepel venkelzaad
  • 2 gedroogde rode Spaanse pepers
  • bosje verse koriander, de blaadjes geplukt en de steeltjes fijngehakt
  • 1 rode ui, gepeld, grof gehakt 
  • 200 ml wittewijnazijn
  • 2 eetlepels (van elk) worcestersaus en raapzaadolie of extra vergine olijfolie


 

Voor de kipspiesjes:

  • 4 scharrelkipfilets, elk 150 g
  • raapzaad- of olijfolie
  • 1 citroen


Voor de curry:

  • 1 kg grote rijpe tomaten
  • zeezout en peper
  • 1 bloemkool, in losse roosjes, de steel in dunne plakjes, zonder blad
  • 3 rode uien, gepeld, in grove ringen
  • 1 blik kikkererwten van 400 g
  • 500 ml biologische groenteof
  • kippenbouillon
  • 500 g gemengde erwten, tuinbonen en maïs
  • 200 g jonge spinazie
  • yoghurt, voor erbij
  • 1 verse rode Spaanse peper, zonder zaadjes, fijngehakt


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief