Bramentaart met kokoscustard en witte chocolade

Bramentaart met kokoscustard en witte chocolade

Een heerlijke knapperig krokante bodem, waarin kikkererwten- en amandelmeel is verwerkt. Daarin een laagje witte chocolade om de bodem krokant te houden en een laag romige custard gemaakt met kokosmelk, eidooier en echte vanille. Boven op heerlijke sappige, verse bramen en een decoratief blaadje munt. Het fijne van deze taart is dat hij met elke fruitsoort heel erg lekker is, en dat je hem zodoende kunt aanpassen aan het seizoen. Ik heb hem ook een keer gemaakt met verse, in heel dunne plakjes gesneden vijgen, wat ook erg lekker was. De dieppaarse, bijna zwarte kleur van bramen vind ik prachtig, het lichtzure combineert goed met de custard en het laagje witte chocolade op de bodem….., vertelt Joke Boon in haar boek Koken met kleur.

Bereiding

1. Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en kneed tot een soepel deeg. (Wie geen keukenmachine heeft kneed met koele handen de ingrediënten tot een deeg.)

2. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Ga door met de custard. Schud het blik kokosmelk door elkaar voor je het opent. Doe de kokosmelk en de melk in een pan. Snij het vanillestokje doormidden en schraap met een scherp mes de zaadjes eruit. Doe stokje en zaadjes bij de melk, roer door en breng zachtjes tegen de kook aan.

4. Meng in een ruime schaal de eidooiers, suiker, maïzena en een snufje zout. Voeg een paar lepels van de hete melk toe en roer goed. Voeg al roerend steeds wat van de hete melk toe tot alle melk met het eidooiermengsel is vermengd. Doe terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat 3-4 minuten al zachtjes kokend indikken terwijl je regelmatig roert.

5. Zet de pan custard in een bak koud water, verwijder het vanillestokje en roer koud zodat er geen vel ontstaat.

6. Verhit de oven op 180 graden. Vet een taartvorm met losse bodem of een springvorm van 24 cm goed in.

7. Rol het deeg op een met (spelt)bloem bestoven werkvlak uit en bekleed de vorm ermee. Als het deeg voortijdig scheurt is dat geen probleem, je drukt het zo weer tegen elkaar aan. Als je deeg overhoudt, vries dit dan in plastic folie, je kunt hier heerlijke koekjes of een kruimellaagje voor over appelmoes van maken.

8. Leg een vel verfrommeld en weer opengevouwen vel bakpapier op het deeg en leg hier de steunvulling op; het zogenaamde blindbakken. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de steunvulling en bak nog eens 10 minuten. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen.

9. Voor het witte chocoladelaagje: breek de chocolade in stukjes doe samen met de boter in een schaaltje en smelt au bain-marie. Roer goed door en verdeel met een paletmes (of achterkant van een lepel) over de binnenkant en -randen van de bodem. Laat afkoelen.

10. Vul de vorm met de afgekoelde custard en strijk de bovenkant glad.

11. Leg de bramen in cirkel op de custard, verdeel er her en der een blaadje munt tussen. Serveer de taart meteen of bewaar tot die tijd in de koelkast.

Dit recept komt uit het boek ‘Koken met kleur’ van Joke Boon (€24,99, uitgeverij Nieuw Amterdam).

Voor 8-12 punten:

Bodem:

  • 125 gram speltbloem
  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram poedersuiker
  • 120 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • snuf zout
  • blindbakvulling; bijvoorbeeld overjarige bonen

Chocoladelaagje:

  • 100 gram witte chocolade
  • 10 gram boter

Kokoscustard:

  • 1 blik kokosmelk a 400 ml
  • 100 ml volle melk (of gebruik 500 ml kokosmelk)
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 40 gram maïzena
  • Snuf zout

Garnering:

  • 200 gram verse bramen
  • Een paar blaadjes verse munt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief