Hamburger

Hamburger

Of je nu jong of oud bent, het zomer of winter is, een hamburger doet het altijd goed! Het geheim van een goede burger is kwalitatief goed vlees, knapperige groenten én – ook niet te vergeten – een huisgemaakte saus. We geven je hier een basisrecept, maar je kunt natuurlijk meer van elk ingrediënten toevoegen naar de smaak die jij het allerlekkerst vindt.

Bereiding

1. Meng voor de saus de ui en 70 ml water in een keukenmachine in circa 30 seconden tot een glad mengsel. Wrijf het mengsel door een puntzeef; je hebt 100 g nodig. Meng dit ‘uiensap’ met de ketchup, melasse, azijn, worcestersaus, mosterd, tabasco, suiker en peper.

2. Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflookteen en de specerijen toe en bak alles 30 seconden, tot de knoflook begint te geuren. Voeg het ketchupmengsel toe en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat alles 25 minuten zachtjes koken, tot de saus dik wordt.

3. Was de slabladeren en snijd ze doormidden. Was de tomaat en snijd hem in 8 plakken. Pel de rode ui en snijd hem in dunne ringetjes. Snijd de augurk in de lengte in 4 plakken van circa 5 mm dik; snijd elke plak in de breedte doormidden.

4. Verdeel het vlees, op een snijplank, voorzichtig in 4 even grote ‘hoopjes’. Vorm er dan ‘burgers’ van: 1a1,5 cm dik en met dezelfde doorsnee als de broodjes. De buitenkant hoeft niet glad te zijn. Bestrooi de burgers met 1/2 theelepel zout, draai ze met behulp van een spatel om en bestrooi de andere kant met het resterende zout.

5. Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Wanneer de olie begint de roken, leg je de burgers in de pan en bak je ze (zonder ze aan te raken) 1 minuut, zodat zich een diepbruine korst vormt. Draai ze met behulp van een spatel om, leg een plakje cheddar op elke burger en laat dit in 1 minuut op middelhoog vuur smelten. Schep de burgers met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een rooster afkoelen.

6. Snijd de broodjes doormidden. Smelt 5 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin 2 broodjes (snijkant) goudbruin. Voeg de resterende boter toe en bak de andere 2 broodjes op dezelfde manier.

7. Bestrijk de snijkant van een broodje met 1 eetlepel saus. Leg op de onderste helft 1/2 slablaadje, 2 plakken tomaat, de burger met kaas, enkele uienringetjes en 2 stukjes augurk. Leg de bovenste helft erop. Beleg de andere 3 broodjes op dezelfde manier.

Dit recept komt uit het boek ‘Kookschool Klassiek’ van Marianne Magnier-Moreno (€ 20,-, Kosmos Uitgevers).

Voor 4 personen

Brood

  • 4 ronde (hamburger)broodjes (Ø 9a10 cm)
  • 10 g boter

Vlees

  • 400 g versgemalen vlees (niet aangedrukt): 200 g klapstuk en 200 g lendenstuk
  • 1 tl zout
  • 1 tl olijfolie

Garnituur

  • 2 grote slabladeren of 4 blaadjes baby romaine
  • 1 tomaat
  • 1 kleine rode ui
  • 1 augurk
  • 4 plakken cheddar (maximaal 2 mm dik)

Saus

  • 1 ui
  • 70 ml water
  • 250 g ketchup
  • 40 g melasse
  • 2 el ciderazijn
  • 2 el worcestersaus
  • 2 (afgestreken) el dijonmosterd
  • 1/2 tl tabasco
  • 1 tl suiker
  • versgemalen zwarte peper (8 keer draaien)
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 1/2 tl piment d’Espelette
  • 1 mespunt cayennepeper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief