Nougat glace

Nougat glace

Winnaar van de Food and Friends Gouden Kookboek publieksprijs 2023: de Toetjesbijbel van Rutger van den Broek. Ga nu direct zelf aan de slag met dit heerlijke recept. Smaakt het naar meer bestel de Toetjesbijbel via onderstaande link.

Over het recept: dit luchtige ijs kun je maken zonder ijsmachine. Het is gemaakt op basis van Italiaanse meringue en als vulling heb ik naast de gekaramelliseerde noten gekozen voor gedroogde cranberry’s. Zo maak je een heerlijke ijsnougat! Probeer als vulling ook eens andere noten, gedroogde (gewelde) vruchten of gekonfijte vruchten en creeer zo je eigen favoriete nougat glace!

Bereiding

  • Begin enkele uren of een dag eerder. Meng de gedroogde cranberry’s met de sinaasappellikeur en laat ze wellen.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-10 minuten. Doe het water en de suiker in  een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Voeg de warme noten toe aan de karamel, roer alles door en stort het vervolgens op een siliconen matje of op een stuk bakpapier. Laat het helemaal afkoelen en hak vervolgens in stukjes.
  • Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen.
  • Doe voor het ijs het water, de honing en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Meet de  temperatuur van de siroop met een thermometer. Doe de eiwitten in een kom en begin deze op te kloppen met een (hand)mixer met garde(s) als de suikersiroop 113 °C is. Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend en voorzichtig, in een dun straaltje, bij de eiwitten. Klop door tot de eiwitten op kamertemperatuur zijn.
  • Spatel de lobbig geklopte slagroom in 3 delen door de meringue. Meng vervolgens 125 gram van de gehakte, gekaramelliseerde noten en de gewelde cranberry’s door het ijsmengsel. Schep het mengsel in de vorm, klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal een nacht in de vriezer.
  • Haal de nougat glace voor het serveren met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en bestrooi de nougat glace met de overige gekaramelliseerde noten.

credits: Fotografie Saskia Lelieveld / credits styling: Nicole de Werk

voor 8-10 plakken

VOOR DE VULLING

  • 75 gr gedroogde cranberry’s
  • 30 ml sinaasappellikeur
  • 85 gr pistachenoten
  • 85 gr blanke amandelen
  • 30 ml water
  • 100 gr suiker

VOOR HET IJS

  • 25 ml water
  • 100 gr honing
  • 80 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • 400 ml slagroom, lobbig
  • geklopt

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief