Ultieme luxe vegetarische borrelplank

Ultieme luxe vegetarische borrelplank

Wij luidden het weekend in met een plank vol lekkers: vega bitterballen met mosterd-mayonaise, filodeegrolletjes, paddenstoelentapenade, toast met geitenkaas en cranberrycompote, gevulde dadels en geroosterde amandelen. Ultiem genieten!

Bereiding


 
Voor de bitterballen met mosterdmayonaise:
1. Verwarm de oven voor op 220  °C.

2. Verdeel de bitterballen over een ovenrooster en bak de bitterballen in 12 minuten goudbruin.

3. Meng ondertussen de Zaanse grove mosterd en de mayonaise in een schaaltje.

4. Serveer de mosterdmayonaise samen met de bitterballen op de borrelplank.

Voor de filodeegrolletjes:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C.

2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg de spinazie en de knoflook toe aan de pan en roerbak het geheel totdat de spinazie is geslonken. Laat het mengsel afkoelen.

3. Doe het spinazie-uimengsel samen met de munt en fetakaas in een keukenmachine of blender en mix tot een glad geheel. Proef en breng op smaak met zout en peper.

4. Haal de filodeegvellen uit de vriezer en snijd, terwijl de vellen op elkaar liggen, de vellen doormidden en vervolgens nog een keer door, zodat je vier stapeltjes met filodeegvierkantjes hebt.

5. Leg een vierkantje filodeeg op het aanrecht en verdeel hier in een rechte lijn in het midden de vulling over. Vouw de korte zijkanten van de vulling naar binnen en rol de lange zijde op totdat je een rolletje hebt. Herhaal deze stap met de overgebleven filodeegvierkantjes.

6. Verdeel de filodeegrolletjes over een met bakpapier beklede bakplaat, smeer de rolletjes in met een beetje zonnebloemolie en plaats de bakplaat in de oven. Bak de filodeegrolletjes 5 minuten totdat deze goudbruin zijn gekleurd.

7. Haal de filodeegrolletjes uit de oven, verdeel over de borrelplank en serveer eventueel met chilisaus.

Voor de paddenstoelentapenade:
1. Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op middelhoog vuur totdat ze het meeste vocht verloren hebben en goudbruin kleuren.

2. Doe de paddenstoelen samen met de zwarte olijven en olijfolie in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde tapenade. Proef en breng op smaak met zout en peper.

3. Serveer de tapenade met platbrood of crackers.
 
Voor de toast met geitenkaas en cranberrycompote:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C.

2. Snijd de ciabatta in plakken van 1 cm dik, verdeel de plakken over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de ciabatta met olijfolie.

3. Rooster de ciabatta 4-6 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal de ciabatta uit de oven en laat afkoelen.

4. Maak ondertussen de compote door de cranberry’s, suiker en het citroensap en de rasp langzaam op te warmen in een steelpan. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen totdat er een stroperige cranberrysaus ontstaat.

5. Verdeel de geitenkaas over de ciabattatoastjes en bestrijk de toastjes met cranberrysaus. Serveer de toast met geitenkaas en cranberrycompote op de borrelplank.
 
Voor de gevulde dadels:

1. Verwijder de pit van de medjoul-dadels door deze in te snijden en de pit eruit te wippen met een schilmesje.

2. Doe de walnoten in een keukenmachine of blender en mix totdat de walnoten zijn fijngemalen. Voeg de roomkaas toe aan de keukenmachine of blender en mix totdat er een gladde walnotenroomkaas ontstaat.

3. Vul de dadels met de walnotenroomkaas en serveer de gevulde dadels op de borrelplank.
 
Voor de geroosterde amandelen:

1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. Doe de amandelen samen met de gehakte rozemarijn en de olijfolie in een kom. Roer alles goed door elkaar en verdeel de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat.

3. Rooster de amandelen 10 minuten in de oven. Schud de amandelen door elkaar en rooster nog 10 minuten in de oven. Laat de amandelen afkoelen en breng op smaak met zout.

4. Serveer de geroosterde amandelen in een schaaltje op de borrelplank.


Serveer de borrelplank met extra platbood, crackers, olijven en smeersels. Proost!
 
Wat mag er niet ontbreken op jouw ultieme, luxe borrelplank? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
 
 

voor 4 personen

Bitterballen met mosterdmayonaise:

  • 12 Oven & Airfryer VEGA bitterballen
  • 2 el Zaanse grove mosterd
  • 1 tl mayonaise


Filodeegrolletjes:

  • 5 vellen filodeeg
  • 200 g feta
  • 400 g spinazie
  • 15 g munt
  • 1 ui, gepeld, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • zonnebloemolie
  • evt. chilisaus, om in te dippen


Paddenstoelentapanade:

  • 200 g paddenstoelen
  • 50 g zwarte olijven
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • peper


Toast met geitenkaas en cranberrycompote:

  • ½ ciabatta
  • 125 g zachte geitenkaas
  • 100 g cranberries, uit de diepvries
  • 25 g suiker
  • ½ citroen, sap en rasp


Gevulde dadels:

  • 12 dadels
  • 100 g roomkaas
  • 50 g walnoten


Geroosterde amandelen:

  • 200 g ongebrande en ongezouten amandelen
  • 7,5 g rozemarijn
  • grof zeezout, naar smaak




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief